Hlavní obsah

Podle Ferrari může za odchod automobilek z F1 bývalý šéf FIA

LONDÝN

Podle stáje Ferrari může za hromadný odchod předních představitelů automobilového průmyslu z formule 1 bývalý šéf Mezinárodní automobilové federace FIA Max Mosley. Naposledy opustila šampionát japonská automobilka Toyota, odchod oznámily také BMW a dodavatel pneumatik Bridgestone. Ještě před sezonou skončila v šampionátu Honda a odchod zvažuje i Renault.

Foto: internet

Podle Ferrari může za odchod automobilek z F1 bývalý šéf FIA Max Mosley.

Článek

"Formule by mohla být parodií na 'Deset malých černoušků' od Agathy Christie, ve skutečnosti je to ale mnohem vážnější téma," citovala agentura Reuters prohlášení Ferrari.

"V knize Agathy Christie byl pachatel odhalen až ve chvíli, kdy skoro všechny ostatní postavy zemřely. Chceme, aby se něco podobného stalo ve formuli, nebo si vybereme jiný konec?" dodala italská stáj.

Formule sice co do počtu stájí odchody nepocítí, podle Ferrari to však bude poznat na kvalitě. "Nemůžeme říct, že jde o náhradu 'kus za kus' jen proto, že počet účastníků zůstal stejný. Navíc si ještě musíme počkat, jestli všichni nováčci vůbec budou na startu první Velké ceny a kolik jich pak vydrží až do konce."

Podle Ferrari nese vinu za odchod Toyoty a spol. bývalý prezident FIA Mosley. "Hromadný exodus není ani tak důsledkem ekonomické krize, ale spíš války, kterou vedení formule v posledních letech vedlo proti výrobcům vozů," uvedla stáj.

Přední stáje s Mosleym totiž v průběhu uplynulé sezony vedly vleklý boj kvůli novým pravidlům a dokonce hrozily, že si založí vlastní šampionát. Mosleyho ve funkci nedávno nahradil bývalý šéf Ferrari Jean Todt.

Reklama