Hlavní obsah

Šance pro Buttona: Mercedes chce mezinárodní tým

PRAHA

Jen chvíli poté, co automobilka Mercedes oznámila převzetí 75 procent akcií týmu Brawn GP, svitla naděje pro Jensona Buttona, že nebude muset měnit dres. Vedení německého gigantu totiž odmítlo, že touží složit čistě německý jezdecký pár. „Budeme mezinárodní Stříbrné šípy s nejlepšími jezdci v kokpitu,“ nechal se slyšet šéf motorsportu Norbert Haug.

Foto: Paulo Whitaker , Reuters

Jenson Button stále nemá jasno, v jakém kokpitu se v příští sezóně představí.

Článek

Týdny trvající spekulace nad vstupem Mercedesu do stáje Brawn se nevyhnuly ani budoucí podobě jezdecké dvojice. Jako velmi pravděpodobný scénář se jevil příchod Nico Rosberga z týmu Williams, jehož měl doplnit buď Nick Heidfeld ze stáje BMW, nebo Timo Glock z Toyoty. A tyto úvahy vyvolávaly otazníky nad budoucností čerstvého mistra světa Jensona Buttona, který již začal být spojován s týmem McLaren.

Jen chvíli poté, co Mercedes oznámil převzetí většinového podílu v Brawnu, je ale všechno jinak. „Mercedes-Benz je globální hráč a také náš tým bude mezinárodní. V minulosti jsme byli často kritizováni za to, že neprosazujeme německé jezdce. My jsme ale tuto otázku vždy konzultovali s vedením McLarenu a stejné to bude i v budoucnu. Nechceme stůj co stůj vytvořit čistě německý tým. Budeme mezinárodní Stříbrné šípy s nejlepšími jezdci v kokpitu,“ řekl Haug britskému magazínu Autosport.

„Rádi bychom posadili za volant dva nejlepším piloty. Samozřejmě bychom se nebránili, kdyby jeden z nich byl Němec. Ale ani to není bezpodmínečně nutné,“ doplnil šéf Mercedesu Dieter Zetsche. Jednání o jezdeckém složení tak má zůstat v kompetenci Rosse Brawna, který zůstává šéfem stáje. „Tým vede Ross a jeho management. Nebylo by od nás příliš moudré mluvit do výběru jezdců,“ dodal Zetsche.

Prohlášení vedoucích představitelů Mercedesu není však nadějí jen pro Buttona. Pokud by úřadující šampión dospěl k dohodě v McLarenu, v jehož sídle se v pátek v doprovodu svého manažera ukázal, pak by Mercedes GP mohl být záchranou pro Kimiho Räikkönena, jehož Němci dobře znají z dlouholeté spolupráce v týmu McLaren. Podle Hauga je ale možné, že rozhodnutí o jezdeckém složení padne až za několik týdnů.

Reklama

Související témata: