Hlavní obsah

Mistr světa F1 Button odchází z týmu Brawn do McLarenu

Úřadující mistr světa formule 1 Jenson Button odchází z týmu Brawn do McLarenu. Devětadvacetiletý pilot bude v britské stáji jezdit se svým krajanem a loňským šampiónem Lewisem Hamiltonem. Předchozí spekulace médií ve středu potvrdilo oficiálním oznámením přestupu vedení McLarenu. Button s ním podepsal několikaletou smlouvu. Podrobnosti kontraktu zveřejněny nebyly, média ale spekulují o dvouleté smlouvě s opcí na další rok.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Jenson Button

Článek

Buttonovi skončila v týmu Rosse Brawna smlouva a coby čerstvý mistr světa žádal britský pilot navýšení kontraktu. Stáj, jíž po sezoně koupil Mercedes a bude se tak jmenovat Mercedes GP, mu však nenabídla tolik peněz jako McLaren. Button si podle zákulisních informací má ročně vydělat sedm milionů eur, asi 180 milionů korun, což je skoro dvakrát víc než v Brawnu. Brit tak nevyslyšel Brawnovo naléhání, aby v týmu zůstal i v další sezóně.

"Je vždy obtížné odejít z týmu, v němž se daří. Strávil jsem tam dlouhou dobu a navíc tam mám plno přátel. Ale život je o výzvách a pro mě je toto nová výzva," prohlásil Button. "Nikdy na tým Brawn GP nezapomenu, vždyť jsem tam vyhrál titul. V McLarenu chci pokračovat ve stejném duchu. Tento tým má fenomenální minulost," dodal.

Räikkönen se s McLarenem nedohodl

O práci ve formuli tak definitivně přijde předloňský mistr světa Kimi Räikkönen, který se právě s McLarenem na nové smlouvě nedohodl. Finský jezdec skončil u Ferrari, kde ho nahradil další někdejší šampión Fernando Alonso ze Španělska, a chtěl spojit svou budoucnost právě s britským týmem.

McLaren bude mít ve svých monopostech poprvé od roku 1989 dva mistry světa. Před dvaceti lety jezdili stříbrnými šípy Francouz Alain Prost a Brazilec Ayrton Senna. V seriálu MS se tak v jednom týmu objeví poprvé v historii dva poslední mistři světa a poprvé od roku 1968 dva britští šampioni, tehdy za Lotus jezdili Graham Hill a Jim Clark.

Button působí ve formuli 1 od roku 2000. Jezdil v barvách stájí Williams, Benetton/Renault a BAR/Honda/Brawn. První vítězství okusil při Velké ceně Maďarska v roce 2006, v uplynulé sezóně vyhrál šest závodů v úvodních sedmi dílech mistrovství světa.

Reklama

Související témata: