Hlavní obsah

Lauda varuje Hamiltona: Nebudeš to mít lehké, Button se o šanci porve

LONDÝN

V McLarenu sestavili tým snů, když svedli pod jednu střechu dva poslední mistry světa Lewise Hamiltona a Jensona Buttona. Příchod novopečeného šampióna Buttona z Brawnu ovšem provázejí spekulace, zda budou oba piloti schopni vzájemně spolupracovat a který z nich bude mít větší podporu týmu.

Foto: www.schlegelmilch.com

Niki Lauda

Článek

Obecně se předpokládá, že Button bude mít v McLarenu těžkou pozici. Argumentů pro tuto domněnku je několik: Hamilton je s týmem doslova srostlý, v McLarenu, který ho podporuje od prvních krůčků v motorismu, v podstatě vyrůstal, zná lidi i pozadí vztahů ve stáji. Zdálo by se, že drží veškeré trumfy v ruce.

Button na druhou stranu dost riskuje. Musí bojovat na dvou frontách, jednak se soupeři z jiných stájí, zároveň musí přesvědčit Hamiltonovi oddaný tým, že může vyhrávat a měl by tady dostat podobnou dávku pozornosti jako jeho týmový kolega. „Musí dřít od prvních tréninků, jít do toho po hlavě,“ řekl Niki Lauda pro britský Daily Mail. „Teď McLaren jednoznačně sází na Lewise, je to jeho tým, který se mu maximálně přizpůsobil. To musí Jenson změnit.“

Žádná pohodička pro Hamiltona

Legendární pilot F1 Lauda si nebyl zcela jist, jestli Button udělal dobře, když opustil Brawn, s nímž překvapivě vybojoval titul. „Dlouho jsem se domníval, že by měl zůstat, protože by to pro něj bylo bezpečnější. Měl ten tým zažitý, měl ho pod kůží, věděl, jak věci fungují, oni znali jej a podporovali ho. Ale pokud necítil, že je tam zcela doceněn, pak mu asi nezbývalo nic jiného,“ konstatoval Lauda.

Vydrží Hamiltonovi úsměv na tváři?foto: Reuters/Bruno Domingos

Někdejší trojnásobný šampión z Rakouska však soudí, že lehké to nebude mít ani Hamilton. Po troše klidu, které mu nabídlo dvouleté působení v jednom týmu s Heikki Kovalainenem znovu přichází dravec, který touží po vítězstvích. „Každopádně nebude také v jednoduché situaci. Klan Hamiltonů má jasnou představu o tom, co chtějí a co ne. Akceptovali Kovalainena, protože je to sice dobrý pilot, ale není přímým soupeřem pro Lewise. Ovšem Jenson je úřadující mistr světa a určitě nebude chtít hrát druhé housle,“ uvedl Lauda.

Podle Laudy by byl Hamiltonův otec a manažer Anthony spokojenější, kdyby Kovalainen v McLarenu zůstal a dále kryl záda Lewisovi. Neznamenal žádné nebezpečí na trati ani mimo ni. Sám Anthony Hamilton před podpisem smlouvy s Buttonem nepřipouštěl žádné obavy z budoucnosti: „Je nám jedno, kdo bude druhým jezdcem, ať už Kimi Räikkönen, Jenson Button nebo někdo další. To je čistě záležitost týmu.“

Lauda přirovnal aktuální situaci v McLarenu k vlastní zkušenosti z roku 1984, kdy se k němu v britské stáji připojil Alain Prost. „Byl jsem jednička, ale Prost byl od svého příchodu velmi rychlý. Nakonec jsem ho v šampionátu porazil o půl bodu, ale bylo to tehdy hodně obtížné,“ uvedl. Prost tehdy získal sedm vítězství, o dvě více než Lauda, přesto však titul ztratil nejmenším možným rozdílem.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint