Hlavní obsah

Pilota Räikkönena by mohl zlákat tým Mercedes

LONDÝN

Kimi Räikkönen by podle svého manažera Stevea Robertsona mohl teoreticky pokračovat ve formuli jedna, v níž je momentálně bez práce. Ačkoli Robertson ve středu prohlásil, že finský pilot po neúspěšné snaze vrátit se do McLarenu příští ročník vynechá, ve čtvrtek Brit pro web autosport.com prohlásil, že by Räikkönen mohl v případě zájmu jezdit za nový tým Mercedes. Sám jezdec se však domnívá, že v F1 v roce 2010 nebude.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Finský pilot Kimi Räikkönen

Článek

"Tohle je formule jedna. Pokud nás dokážou přesvědčit, že dají Kimimu nabídku, s níž bude spokojen, a když bude mít pocit, že s jejich autem bude moci vyhrávat, pak nikdy neříkej nikdy. Vždycky je tu možnost," uvedl Robertson.

Mistr světa z roku 2007 Räikkönen se stal v F1 nezaměstnaným poté, co ho ve Ferrari vystřídal Španěl Fernando Alonso a McLaren angažoval čerstvého šampióna Jensona Buttona. Volné místo je nicméně po Buttonově odchodu v týmu, jenž se letos jmenoval Brawn a příští rok bude jezdit pod hlavičkou Mercedesu.

Jedním pilotem stáje bude téměř jistě Němec Nico Rosberg a Räikkönen se domnívá, že i druhý jezdec této stáje bude z Německa. "Já jsem s nimi rozhodně nejednal. Řekl bych, že budou mít dva Němce, když je převzal Mercedes," řekl ve čtvrtek Räikkönen oficiálnímu webu mistrovství světa F1.

Hlavním aspektem kvalita

Podle Robertsona nejsou pro Räikkönena při hledání nového zaměstnavatele hlavním aspektem peníze, ale kvalita. "Není moc týmů, které ho mohou angažovat. Kimi nepotřebuje peníze, ale vůz, s nímž bude moci vyhrávat," uvedl manažer, jenž ve středu prohlásil, že si McLaren nemohl angažování Räikkönena dovolit.

Jeho slova chladně vystupující Fin s přezdívkou "Iceman" potvrdil. "Abych byl upřímný, v roce 2011 se vrátím pouze v případě, že bude k dispozici kvalitní vůz," řekl Räikkönen.

Pokud skutečně třicetiletý Fin opustí po devíti nepřetržitých letech svět formule jedna, může zakotvit ve světové rallye, kterou si už vyzkoušel letos v srpnu. Domácí Finskou rallye však po havárii nedokončil. "Určitě budu zjišťovat, jaké jsou v rallye možnosti. Ale zase, musím mít konkurenceschopné auto. Když ne, tak prostě budu trávit víc času s rodinou a přáteli," uvedl Räikkönen.

Reklama