Hlavní obsah

Briatore chce u soudu milión eur a zrušení zákazu působení v F1

PAŘÍŽ

Bývalý šéf týmu Renault Flavio Briatore požaduje po francouzském soudu, aby zrušil jeho doživotní zákaz působení ve formuli jedna a uložil Mezinárodní automobilové federaci (FIA) zaplatit mu odškodné milión eur. Zrušení pětileté suspendace žádá i druhý potrestaný z takzvaného singapurského skandálu, bývalý séfinženýr stáje Pat Symonds. Soud by měl vynést verdikt 5. ledna.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Bývalý šéf Renaultu Flavio Briatore

Článek

Briatore se dnešního jednání soudu nezúčastnil. Jeho právník Philippe Ouakrat uvedl, že jeho italský klient popírá roli v aféře, která patří k největším v dějinách motorsportu. Tehdejší jezdec Renaultu Nelson Piquet při loňské GP Singapuru schválně havaroval, aby pomohl vyhrát týmovému kolegovi Fernandu Alonsovi.

FIA v září rozhodla, že za podvodem stáli Briatore a Symonds a potrestala je. Protože oba několik dnů před verdiktem tým opustili, vyvázl Renault s podmínečným vyloučením.

"Briatore chce, aby mohl dělat to, co má rád. Když opustil Renault, převzal morální odpovědnost za chybu, nechce být však trestán za to, co nezpůsobil," uvedl v úterý právník Ouakrat.

Briatore je podle něj obětním beránkem a byl potrestán hlavně kvůli svým napjatým vztahům s tehdejším prezidentem FIA Maxem Mosleym. "Nezapomeňte, že Briatore hrozil FIA vytvořením konkurenčního seriálu k F1," dodal právník. Rozhodnutí FIA je navíc podle něj neplatné, protože Světová rada motorsportu nemá právo udělovat sankce jednotlivcům.

Právní zástupce mezinárodní federace Jean-Francois Prat oproti tomu tvrdí, že FIA je odpovědná za bezpečnost na svých akcích. "Upřímně řečeno, něco tak neetického jsme ve sportu ještě neviděli. Podle mě to byl skoro zločin. Byly ohroženy životy mnoha lidí," řekl k loňské aféře.

Reklama

Související témata: