Hlavní obsah

Nejlepší jezdec formule 1? Podle pilotů Ayrton Senna

PRAHA

Legendární Ayrton Senna byl zvolen nejlepším jezdcem formule 1. Anketu vyhlásil magazín Autosport a hlasovalo v ní 217 současných a bývalých pilotů F1. Na druhém místě za Brazilcem, který v roce 1994 tragicky zahynul při Velké ceně San Marina, skončil sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. Třetí příčku obsadil Juan Manuel Fangio.

Foto: Sport.cz

Ayrton Senna

Článek

Celkem 217 bývalých i současných jezdců rozhodovalo o nejlepším jezdci v historii formule 1. S touto zajímavou anketou přišel magazín Autosport. "Toto je výjimečná anketa, která se ještě nikdy nekonala. A myslím, že přinesla několik neočekávaných výsledků," prohlásil za Autosport Andrew van der Burgt.

Každý oslovený pilot měl v anketě vybrat podle svého mínění deset nejlepších jezdců. Ti pak byli obodováni podle šablony -  za 1. místo 10 bodů, za 2. místo - 9. bodů...  a za 10. příčku - jeden bod.

Vítězem se nakonec stal legendární brazilský závodník Ayrton Senna, který v roce 1994 v pouhých čtyřiatřiceti letech tragicky zahynul při Velké ceně San Marina. Druhý skončil další fenomenální jezdec, sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. Třetí příčku obsadil Juan Manuel Fangio, pětinásobný světový šampión z padesátých let.

Nejlepším ze současných jezdců je dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, který se v anketě umístil devátý. Lewis Hamilton skončil sedmnáctý, Kimi Räikkönen dvaadvacátý, Sebastian Vettel šestadvacátý a Jenson Button třicátý.

Anketa magazínu Autosport o nejlepšího jezdce F1
1. Ayrton Senna
2. Michael Schumacher
3. Juan Manuel Fangio
4. Alain Prost
5. Jim Clark
6. Jackie Stewart
7. Niki Lauda
8. Stirling Moss
9. Fernando Alonso
10. Gilles Villeneuve
11. Nigel Mansell
12. Emerson Fittipaldi

Reklama