Hlavní obsah

Mosley přiznal, že chtěl McLaren vyloučit na dva roky z formule 1

PRAHA

Lewis Hamilton se v roce 2008 vůbec nemusel stát mistrem světa ve formuli 1. Jak to? Bývalý šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley totiž přiznal, že v roce 2007 chtěl ze šampionátu vyloučit McLaren kvůli špionážní aféře. "Chtěl jsem je vyloučit ze sezóny 2007 i 2008. Členové Světové rady motorsportu mě ale nakonec přehlasovali."

Foto: Yves Herman, Reuters

Max Mosley

Článek

Světové šampionáty formule 1 v letech 2007 a 2008 mohla vypadat úplně jinak. "McLaren měl velkou a nelegitimní výhodu, když získal k dispozici informace z týmu Ferrari. A proto jsem žádal tvrdý sportovní trest. Chtěl jsem je vyloučit ze šampionátu," zavzpomínal v příloze deníku The Sunday Telegraph devětašedesátiletý Mosley. "Podle mě by to bylo jediné bezpečné řešení. McLaren jsme měli s okamžitou platností vyloučit z mistrovství světa 2007 i 2008."

"Na osmnáct měsíců bychom odstřihli tisíc zaměstnanců od příjmů a jejich situace by byla katastrofální. Zákaz by současně překazil strhující souboj o titul mistra světa mezi Lewisem Hamiltonem a Kimi Räikkönenem. Uvědomoval jsem si následky, i přesto všechno jsem je však chtěl vyloučit," vysvětloval dál Mosley.

Pro tento trest ale neměli pochopení ostatní. "Byl jsem přehlasován. Členové Světové rady motorsportu se nakonec rozhodli pro pokutu sto miliónů dolarů. Pro mě osobně tato špionáž a její důsledky znamenaly novou éru. Avšak stále koloval názor, že jsem konfliktní, agresivní a surový člověk. Byl jsem i neprávem obviňován z výše pokuty," uzavřel Mosley.

Max Mosley stál v čele Mezinárodní automobilové federace od roku 1993. Letos v říjnu však již nekandidoval a na jeho místo usedl Francouz Jean Todt, bývalý šéf stáje Ferrari.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články