Hlavní obsah

Směšné! Briatore uspěl s odvoláním proti distancu v motorsportu

PAŘÍŽ

Francouzský Nejvyšší soud v úterý zrušil trest pro Flavia Briatoreho za účast v tzv. Singapurské aféře. Bývalý šéf formulové stáje Renault nařídil v roce 2008 úmyslně havarovat Nelsonu Piquetovi ml. a po odhalení skandálu vyfasoval loni v září od Světové rady motorsportu doživotní zákaz působení v motoristickém sportu. To však již neplatí.

Článek

Briatore se nikdy s verdiktem tribunálu Mezinárodní automobilové federace (FIA) nesmířil. Od začátku jej označoval jako "právně absurdní" a na konci listopadu se odvolal k francouzskému Nejvyššímu soudu. Kromě zrušení verdiktu se dožadoval také odškodného ve výši milión eur. K odvolání se přidal i bývalý technický ředitel stáje Renault Pat Symonds, který jako druhý iniciátor skandálu dostal pětiletý zákaz působení v motorsportu.

Zástupci žalující strany u odvolacího tribunálu úspěšně napadli vyšetřování aféry, které podle nich FIA nevedla podle platných řádů. "Soud rozhodl, že sankce byla protiprávní," uvedl soudce v Paříži a stanovil Briatoremu odškodnění ve výši 15 000 eur. Právní oddělení FIA v první reakci uvedlo, že se pravděpodobně odvolá.

Vše vynesl až zhrzený Piquet

Briatore se Symondsem ukuli při Velké ceně Singapuru v roce 2008 vskutku ďábelský plán a mladý Piquet, jenž hrál kvůli nepřesvědčivým výsledkům o další setrvání ve formuli 1, na něj přistoupil. Týmová jednička Fernando Alonso hned v úvodu závodu dotankoval a vyměnil pneumatiky a brazilský pilot záhy poté poslal svůj monopost do bariéry. Na trať vyjel safety car, pole se sjelo a zatímco po restartu putovali všichni k mechanikům, Alonso se pohodlně dostal do čela a vedení již nepustil.

Piquet tak dostal u Renaultu šanci i v další sezóně a veřejnost by se možná nikdy pravdu nedozvěděla, kdyby vedení týmu loni v létě znovu přestalo tolerovat jeho špatné výsledky. Tentokrát ale přišla okamžitá výpověď a zhrzený syn trojnásobného mistra světa si okolnosti závodu v Singapuru nenechal pro sebe. Zprvu nenápadná slovní přestřelka brzy přerostla v dosud nevídanou aféru a případ nakonec skončil před tribunálem FIA.

Ten nakonec potrestal pouze Briatoreho se Symondsem. Oba opustili Renault ještě před slyšením a francouzský tým díky spolupráci s FIA vyfasoval jen dvouletou podmínku. Potrestán nebyl ani kooperující Piquet, Alonsovi nebylo zapojení do aféry prokázáno.

Reklama