Hlavní obsah

Ve formuli 1 jsou dva měsíce před startem čtyři volná místa a plno otazníků

PRAHA

Už jen čtyři volná místa zbývají ve formuli 1 pro rok 2010. Své dva jezdce stále neoznámila americká stáj US F1 a jeden volný monopost mají Renault a Campos. Otazníků je tedy hodně. Kam usedne Nick Heidfeld a Romain Grosjean, kteří jsou stále bez angažmá? Vrátí se Jacques Villeneuve? Stane se Vitalij Petrov prvním Rusem, který bude závodit s vozem F1?

Článek

Hra „Škatulata, hejbejte se“ ve formuli 1 pomalu vrcholí. Na startu pro rok 2010 zbývají už jen čtyři volná místa. Přestupová horečka začala koncem září uplynulého roku, když se Fernando Alonso upsal Ferrari. Poté následoval odchod Jensona Buttona z Brawnu GP (nyní Mercedes GP - pozn. red.) do McLarenu a největší ohlas způsobil návrat sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera, který podepsal tříletou smlouvu s Mercedesem GP.

Z formule 1 naopak mizí jméno Kimiho Räikkönena, světového šampióna z roku 2007. Třicetiletý Fin se po nuceném odchodu z Ferrari nedohodl s žádným jiným týmem a rozhodl se zkusit štěstí v rallye...

Čtyři nové týmy a tři noví jezdci

Seriál mistrovství světa F1 bude v nadcházející sezóně obohacen i o několik nováčků. Po boku Ferrari, McLarenu, Renaultu se objeví hned čtyři nové týmy Campos, Lotus, Virgin a US F1. Lotus a Virgin už své jezdce představili. První z týmů se rozhodl pro zkušené piloty - Jarna Trulliho a Heikkiho Kovalainena. Do kokpitu Virginu usednou ostřílený Timo Glock a Lucas di Grassi, jeden z nováčků.

Campos angažoval Bruna Sennu, synovce legendárního Ayrtona Senny. Šestadvacetiletý Brazilec bude ve formuli 1 debutantem. Druhého jezdce chce Campos oznámit během příštích čtrnácti dnů. Svůj dětský sen, usednout do formule 1, si splní i další talent Nico Hülkenberg. Dvaadvacetiletý Němec bude ve Williamsu tvořit dvojici s matadorem Rubensem Barrichellem.

Žádného pilota zatím nemá poslední nováček US F1. Americká stáj původně prohlašovala, že by ve svých monopostech ráda viděla pouze americké jezdce. Vypadá to, že své rozhodnutí nakonec změní. Poslední dobou se totiž spekuluje, že do týmu zamíří Argentinec José Mária López.

Největší zájem o Renault

Volné místo je také ještě u Renaultu. Smlouvu s francouzským týmem má podepsanou Polák Robert Kubica, kdo mu bude dělat parťáka, je ale zatím ve hvězdách. Objevují se informace, že stáj jedná s ruským pilotem Vitalijem Petrovem. Jsou tu však i další možnosti. Bez práce jsou stále Nick Heidfeld a Romain Grosjean, který za Renault už jezdil minulý rok. A comeback do formule 1 by rád uskutečnil i osmatřicetiletý <span>Jacques Villeneuve, mistr světa 1997. </span>

Druhého jezdce zatím ještě oficiálně neoznámilo Toro Rosso, avšak poradce Red Bullu Helmut Marko uvedl, že tým je blízko k definitivnímu uzavření smlouvy s Jaimem Alguersuarim. "Ještě musíme vyřešit pár detailů ve smlouvě, ale jinak už jsme domluvení," řekl Marko před pár dny.

Složení týmů formule 1 pro rok 2010
McLarenJenson Button, Lewis Hamilton
Mercedes GPMichael Schumacher, Nico Rosberg
Red Bull RacingSebastian Vettel, Mark Webber
FerrariFernando Alonso, Felipe Massa
RenaultRobert Kubica, ???
BMW SauberKamuj Kobajaši, Pedro de la Rosa
Force IndiaAdrian Sutil, Vitantonio Liuzzi
Toro RossoSébastien Buemi, Jamie Alguersuari
WilliamsRubens Barrichello, Nico Hülkenberg
LotusJarno Trulli, Heikki Kovalainen
CamposBruno Senna, ???
VirginTimo Glock, Lucas di Grassi
US F1???

Reklama

Související témata: