Hlavní obsah

Stáj Virgin představila formuli testovanou jen na počítači

Nováček v mistrovství světa formule 1 tým Virgin Racing vstoupí do nové sezóny jako jediný s vozem, který byl postaven jen na základě testů v počítači. Stáj totiž při konstrukci monopostu VR-01 vsadila na digitální simulace na úkor tradičních testů v aerodynamickém tunelu.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Richard Branson, majitel stáje Virgin Racing, s piloty Timo Glockem (vlevo) a Lucasem Di Grassim (vpravo)

Článek

"Digitálnímu designu vozu naprosto důvěřuji," řekl agentuře AP technický ředitel Nick Wirth při středečním představení vozu. "Chápeme, že lidé se na nás dívají skepticky, ale formule se v poslední době hodně změnila. S novými pravidly budou staré postupy příliš drahé, takže nouze bude matkou pokroku," přidal.

Tým Virgin bude operovat s rozpočtem kolem 40 miliónů eur, který patří k nejnižším v seriálu. Proto si před premiérovou sezónou nedává přehnané cíle. "Nejdřív se musíme naučit chodit, pak teprve můžeme začít běhat. Samozřejmě, že očekáváme problémy. Některé věci prostě v počítači, ale ani v tunelu, nenasimulujete," uvedl Wirth. "Pro začátek chceme mít spolehlivé vozy a být nejlepší z nových stájí," dodal. Vedle Virginu se v seriálu nově představí týmy Lotus, USF1, Campos a Sauber.

Na trati se vozy Virgin poprvé objeví příští týden při testech v Jerezu. "Myslím, že na voze máme několik skvělých věcí. To je pro mě slušný základ před prvními jízdami," řekl německý pilot Timo Glock. Jeho týmovým kolegou bude Brazilec Lucas di Grassi.

Reklama

Související témata: