Hlavní obsah

Dva týmy formule 1 možná zahájí šampionát později

PRAHA

I když je úvodní závod sezóny mistrovství světa formule 1 Grand Prix Bahrajnu naplánován na 14. března, je nanejvýš pravděpodobné, že se premiéra pro dva nové týmy uskuteční až o víc jak měsíc později v Číně.

Foto: Gareth Watkins, Reuters

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone

Článek

Něco takového by bylo v minulosti nemyslitelné, ale podle vyjádření prezidenta Mezinárodní automobilové federace FIA Jeana Todta a bosse F1 Bernieho Ecclestona tuto možnost pravidla podle poslední verze Concordské dohody (smlouva mezi majiteli komerčních práv, FIA a týmy F1) umožňují.

Do letošní sezóny je přihlášeno třináct týmů. Zatímco jedenáct z nich už testovalo, anebo se k tomu v nejbližších dnech chystá, příprava stájí US F1 a Campos Meta není zdaleka v takové fázi. „Mají starosti s financemi a vypadá to, že Campos ani Američany na startu v Bahrajnu neuvidíme. Myslím, že využijí možnosti, aby první tři podniky šampionátu beztrestně vynechali,“ zaprorokoval si Ecclestone.

Jeho názor potvrdil i Todt. „Světová rada pro motoristický sport takovou situaci už loni projednala a týmům tuto volbu nezakazuje,“ nechal se slyšet prezident FIA. Na tato vyjádření mezitím zareagoval Adrian Campos, šéf španělské stáje, která nese jeho jméno. Podle jeho slov mají být ekonomické problémy v týmu v nejbližších hodinách minulostí.

Teprve kdyby některá stáj nebyla schopná ani po třech velkých cenách nastoupit a ze šampionátu odstoupila, otvírala by se pro zájemce možnost zaujmout její místo. Ecclestone má dokonce v rukávu připravené trumfové eso v podobě srbské stáje Stefan GP. „Převzali celou výbavu Toyoty, peníze mají slíbené od premiéra jejich vlády,“ sdělil první muž F1.

Jenže přijetí nového týmu není podle Todta v takovém případě zdaleka jasnou záležitostí. „Vstup nového subjektu by musela potvrdit FIA,“ sdělil Francouz.

Reklama

Související témata: