Hlavní obsah

FIA postrašila týmy F1, aby nevynechávaly závody. Možné to ale je

PRAHA

Jeden den je to tak a druhý zase onak. I tak by se dal měsíc před startem nové sezóny formule 1 označit vývoj ohledně možného vynechání závodu.

Foto: Dani Cardona , Reuters

Týmy představují nové vozy, ale US F1 a Campos ještě nemají kompletní jezdecké sestavy

Článek

Začátkem týdne nejmocnější muži automobilového sportu s odvoláním na Condordskou dohodu (smlouva mezi majiteli komerčních práv, FIA a týmy F1) tvrdili, že týmy, které z nějakých důvodů vypustí závod mistrovství světa, nebudou nijak sankciovány. Nyní se ale ukázalo, že to není úplně pravda.

"Na posledním zasedání Světové rady motorismu byla schválena možnost nezúčastnit se tří závodů, a dokonce to ani nemusí být tři závody za sebou," vyhlašoval do světa prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Jean Todt. Ve stejném duchu hovořil i Bernie Ecclestone. „Stáje US F1 a Campos Meta mají starosti s financemi a vypadá to, že je na startu první Grand Prix v Bahrajnu neuvidíme. Myslím, že využijí možnosti, aby první tři podniky šampionátu beztrestně vynechali,“ tvrdil boss F1.

Jenže o tři dny později se situace změnila a týmům US F1 a Campos, které ještě nezahájily testování a dokonce nemají ani kompletně nahlášené jezdecké sestavy, bylo připomenuto, aby nepočítaly s tím, že si v kalendáři budou moct škrtnout blížící se termín 14. března, kdy se koná úvodní závod. Pokud by ale mohly vynechat první tři závody, sezóna by pro ně začala až 18. dubna, kdy se jede čtvrtý díl seriálu v Šanghaji.

FIA nyní sdělila, že týmy nesmějí chybět na žádném startu. "Všechny stáje přijaté do šampionátu mají povinnost zúčastnit se každého závodu," napsala FIA v prohlášení. "Ze sportovního hlediska bude absence ve velké ceně považována za porušení jak Condordské smlouvy a tak i pravidel FIA." Zpráva ale neobsahuje pasáž, jaké sankce by v případě vynechání jediné Grand Prix následovaly.

Ukazuje se, že právě v tom je jádro pudla. Podle znalce poměrů ve formuli 1 Pavla Turka dnešní podoba Condordské dohody nenastoupení do závodu toleruje, s tím, že by následovalo opatření. „Tým by nebyl vyloučen, ale FIA a Ecclestone by to pak se stájí nějakým způsobem řešili. Pravidla ovšem potrestání přesně nespecifikují. Celé to vypadá, že se jedná o úlitbu pro nové týmy a prohlášení FIA bylo jen jakousi reakcí na Todtova a Ecclestoneova  slova, aby nenavedla stáje k hromadnějšímu vynechávání závodů. Aby se nestrhla nějaká vlna absencí,“ vysvětlil Turek.

Reklama

  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články