Hlavní obsah

Villeneuve i stáj Stefan GP se ke vstupu do F1 vzájemně potřebují

PRAHA

Ve světě formulových vozů v posledních dnech nejvíc čeří vodu srbská stáj Stefan GP. Mohutně zbrojí na nadcházející sezónu, i když nemá žádnou jistotu, že mistrovství světa F1 pojede. Tým soustředěný kolem Zorana Stefanoviče totiž zatím nefiguruje mezi třinácti účastníky, kteří jsou do elitního seriálu přihlášeni.

Foto: Hoch Zwei

Jacques Villeneuve ještě v kokpitu vozu stáje BAR.

Článek

Jeho šéf ale dělá všechno proto, aby tuto situaci zvrátil. Spoléhá na to, že jeho stáj bude do šampionátu dodatečně zařazena na úkor US F1 nebo Campos Meta, které mají finanční problémy. Na rozdíl od nich se může spolehnout na vozy a materiál od Toyoty, která z F1 odstoupila, i na záruky srbské vlády. Přičiněním Toyoty získal Stefanovič Japonce Kazuki Nakadžimun a navíc je prý hodně blízko k angažování bývalé formulové hvězdy Jacquese Villeneuva. To je velice šikovný tah, protože Kanaďanovo jméno by nový tým patřičně zviditelnilo.

I pro mistra světa z roku 1997 by bylo účinkování ve Stefan GP dobrou příležitostí, jak se po třech letech vrátit do F1. A zdá se, že někdejší člen stájí Williams, BAR, Honda, Sauber a BMW Sauber má do závodění chuť. "Každý nový tým potřebuje zkušenosti, a já vím, jak ho budovat. Už jsem to v minulosti zažil. Myslím, že jsem v jiné situaci než mladík, který přijde ze série GP2,“ pravil sebevědomě osmatřicetiletý pilot a někdejší velký rival Michaela Schumachera.

Bývalý šampión přiznal, že jednal i s US F1, ale když vyšlo najevo, že po něm Američané chtějí dvacet miliónů dolarů a že za projektem Stefan GP stojí boss F1 Bernie Ecclestone, jeho zájem se obrátil opačným směrem. "Jestliže pana Stefanoviče podporuje Ecclestone, tak se lze na jeho počínání dívat velice vážně. Díky tomu, že odkoupil techniku od Toyoty, se Stefan GP může stát nejlepším nováčkem. A jestliže by se nepovedlo vstoupit do seriálu hned od začátku, může k tomu dojít v průběhu sezóny. Proto musím být v tréninku a připravený na takovou situaci," vykládal Severoameričan.

Pokud by k jeho angažmá skutečně došlo a Stefanovič stáj protlačil do seriálu, stal by se Villeneuve pátým šampionem, který by se letošního mistrovství světa zúčastnil. Vedle něj na tuto poctu dosáhl loni Jenson Button, předloni Lewis Hamilton, v letech 2005-06 Fernando Alonso a předtím sedmkrát Michael Schumacher.

Sloučí se dva tápající nováčkové?

Stefan GP má příští týden testovat v portugalském Portimau, a tak by se situace kolem Villeneuva měla vyjasnit v nejbližších hodinách. Tým mezitím poprvé nastartoval vůz Stefan 01 a Zoran Stefanovič věří, že to Mezinárodní automobilovou federaci FIA přesvědčí, aby pro letošní rok získal místo na startovním roštu F1. „Děláme proto všechno a věřím, že se nám to podaří. Jedno auto je hotové, druhé bude připravené příští týden,“ uvedl Stefanovič.

Zdá se, že vstup týmu Stefan GP závisí na situaci US F1 a Campos Meta. Kdyby jeden z nich odstoupil, mohli by být Srbové přijati. Existuje prý ale i možnost, že by se oba tápající nováčkové spojili do jednoho subjektu a díky sloučení finančních prostředků mohli alespoň v této podobě nakročit do šampionátu.

Jestli by se Američané se španělským týmem skutečně domluvili, zrodila by se patrně i nová jezdecká dvojice José Maria López - Bruno Senna, z níž každý dosud patřil k jiným barvám. Připadá se vám to celé přitažené za vlasy? Spekulací je mnoho, ale jak se potvrdilo na řadě příkladů, v F1 je možné všechno.

Reklama

Související témata: