Hlavní obsah

Dvě nové stáje v F1 stále jen přešlapují, situaci kritizuje Ferrari

Stav dvou ze čtyř nových týmů, které jsou ve finančních potížích a přitom mají v polovině března nastoupit v Bahrajnu k závodu formule 1, se nijak nezlepší. Nemají vozy a každá má na soupisce jen jednoho jezdce. Stáj US F1 navíc opustila švýcarská investiční společnost Locstein Group AG, čímž Američané přišli o velkého sponzora.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Zoran Stefanovič věří, že srbský tým pojede šampionát F1

Článek

„Chtěli jsme tým podporovat, ale když vyšlo najevo, že US F1 nezvládne obsadit kompletní seriál, rozhodli jsme se od našich aktivit upustit," napsali Švýcaři do oficiálního prohlášení. Ze strany US F1 už zaznělo, že by měli zájem vynechat čtyři úvodní velké ceny sezóny, ale jak se zdá, je tento projekt nejspíš krok od klinické smrti.

Dalším signálem je to, že dosud jediný pilot této stáje José Maria Lopez jedná prostřednictvím svého agenta o místu v týmu Campos Meta. To by samo o sobě nemuselo znamenat žádné velké terno, protože španělská stáj je v pořadí nesnází druhá a je na tom prý jen o pověstný chlup lépe než US F1. Toto jednání však posiluje kuloární šumy, podle nichž by se týmy mohly sloučit. „Mluvili jsme hlavně o Lopezovi, ale padla i slova o spojení. Týmy pak jednaly i na jiné úrovni,“ sdělil stručně Lopezův manažer Felipe McGough.

Villeneuve se ještě nerozhodl

Na druhé „straně barikády“ figuruje srbský tým Stefan GP. Ten sice není do šampionátu F1 přihlášený, ale má k dispozici techniku po Toyotě a zdá se, že i dostatek peněz. Boss Zoran Stefanovič dělá všechno možné, aby do mistrovského seriálu na poslední chvíli proklouzl.

Srbům sice tento týden nevyšly testy, neboť jim monopolní výrobce Bridgestone nedodal odpovídající pneumatiky, ale jinak ostře finišují, jako by měli za dva týdny v Bahrajnu závodit. „Bernie Ecclestone vidí naši snahu, jak tvrdě pracujeme a připravujeme se,“ uvedl na adresu muže číslo jedna ve světě formulí, který už Stefanovičovi tichou podporu vyjádřil.

Na definitivní potvrzení startu zřejmě čeká mistr světa z roku 1997 Jacques Villeneuve. Jestli skutečně přijde, slavný Kanaďan podepíše připravenou smlouvu. Jméno druhého pilota stáje Stefan GP je už známé, vedle Villeneuva by měl působit Japonec Kazuki Nakajima.

Sup posbíral kosti ze smrtelného lože

Předstartovní nejistota nováčků se ovšem nelíbí dalším stájím, které byly kvůli jejich přijetí loni donuceny ke snižování nákladů. Podle nich jde o přešlapování na místě a hru na schovánanou, což snižuje kredit celé F1. Nespokojený hlas se ozval z italského Maranella, sídla Ferrari.

„Dva týmy těžko dovrávorají na start šampionátu. Všechno to vypadá jako dětská hra a celé to je dědictvím politiky, kterou prosadil bývalý prezident FIA Max Mosley. Nyní vidíme důsledek, jemuž předcházel odchod automobilek BMW a Toyoty a je otázkou, co ještě zůstalo z Renaultu,“ pustili Italové do světa.

„A pak tu ještě krouží ten srbský sup,“ pokračovala zpráva na adresu týmu Stefan GP. „Nelíbí se nám, že posbírali kosti ze smrtelného lože Toyoty a že ve vedení nejsou zrovna důvěryhodní lidé,“ dodává se v prohlášení na oficiálních stránkách Ferrari.

Reklama