Hlavní obsah

F1: Tým Campos se přejmenoval, Stefan GP se stále nevzdává naděje

Poslední dny zbývají do začátku mistrovství světa formule 1 a stále není jasné, jak bude vypadat startovní rošt. Takový stav nastal v nejsledovanější sportovní podívané v posledních letech poprvé a děje se kvůli rozšíření počtu týmů. Situace dvou nováčků nevypadá, že by mohli během pár dnů z garáže vytáhnout monoposty. Dosud to neudělali, protože je ani nemají připravené. Ale zázrak alespoň v jednom případě může nastat.

Foto: ČTK/AP

Za týden se budou týmy v Bahrajnu připravovat na první trénink, ale ještě teď se neví, kdo k němu vlastně nastoupí

Článek

Tým US F1 je nejspíš mimo hru, což vyplývá z informace, že Američané požádali Mezinárodní automobilovou federaci FIA, aby jejich vstup do šampionátu o rok odložila. Dalším signálem je skutečnost, že se José Maria Lopez vyvázal ze smlouvy, která mu měla v této stáji zaručit závodní post, a Argentincovy kroky míří do náruče druhého nováčka.

Nový název zní Hispania Racing

Tým Campos se na poslední chvíli snaží všemi silami hrozbu neúčasti v šampionátu odvrátit. Navzdory velkým potížím ale má do prvního závodu v Bahrajnu nastoupit, i když to bude pod jménem Hispania Racing. Na Lopeze tak nejspíš zbude až role třetího pilota, protože španělská stáj hodlá nasaditt Brazilce Bruna Sennu a Inda Karuna Chandhoka.

Nejistoty a obavy z finanční nesolventnosti obou stájí se snaží využít třetí, která však na rozdíl od nich nefiguruje ve startovní listině F1. Srbský tým Stefan GP má ale zase vozy, které odkoupil od odstoupivší Toyoty a nemá problém s penězi. Pro formuli 1 by asi bylo výhodné, kdyby FIA Srby na start dodatečně dosadila, ale existují i opačné názory.

Poslední týdny dělá management Stefan GP všechno proto, aby přesvědčil „pomazané hlavy“ a mohl se 14. března postavit na start první Grand Prix. Jenže vstup nového subjektu musí schválit všechny ostatní týmy. Žádný ale nemá nejmenší důvod si dobrovolně přibrat další konkurenci. Otec projektu Zoran Stefanovič se snaží situaci nastínit tak, aby jeho „dítě“ nahradilo ve smrtelných křečích se zmítající US F1. Kdyby však neměl podporu od samotného bosse F1 Bernieho Ecclestona, byla by jeho snaha asi marná.

Poslední srbská žádost

Protože čas nemilosrdně spěje k začátku sezóny a ohledně účasti panuje nezvyklý klid, vydal Stefan GP tiskovou zprávu, v níž naposledy žádá zařazení na startovní listinu. „Potvrzujeme svůj zájem a hlavně schopnost startovat v kompletním ročníku šampionátu. Věříme v korektní verdikt. Dál se k tomu už vyjadřovat nebudeme a doufáme, že se uvidíme v Bahrajnu," stálo ve Stefanovičově prohlášení.

Srbským trumfem se má stát formulová hvězda Jacques Villeneuve. Slouva mu údajně leží na stole, jenže zkušený Kanaďan stále vyčkává. Pokud Stefan GP nedostane zelenou, nebude mít pro něj kontrakt význam. Mistr světa z roku 1997 se dokonce nechal slyšet, že bude připravený nastoupit za jiného pilota v průběhu sezóny, čímž naznačil, že sázce na srbskou kartu příliš nevěří.

Proti účasti Stefan GP má námitky i silný hráč, kterým je Ferrari. Z Maranella se ozvali, že dokud budou Srbové zaměstnávat Mike Coughlana, jenž byl v roce 2007 jedním z aktérů špionážní aféry McLaren - Ferrari, nezvednou pro jejich účast ruku. Zamotaná situace by se měla v nejbližších dnech vyjasnit, protože už za pár dní se do Bahrajnu začnou sjíždět první týmy.

Reklama

Související témata: