Hlavní obsah

Americký sen o týmu F1 se pro letošní sezónu rozplynul

PRAHA

Nová stáj USF1 letos do seriálu formule 1 nezasáhne. Deset dní před startem mistrovství světa americký tým požádal Mezinárodní automobilovou federaci FIA, aby jeho vstup do šampionátu kvůli finančním potížím o rok odložila. V dnes zveřejněném seznamu stájí pro nadcházející sezonu tak figuruje dvanáct týmů, protože FIA zamítla možnost, že by dala šanci nějakému náhradníkovi.

Foto: US F1

Americký tým letos diváci ve vrcholném seriálu neuvidí

Článek

„Přibližně šedesát zaměstnanců bylo informováno o zastavení výroby a uzavření továrny. Byli posláni domů na časově neurčitou neplacenou dovolenou. Tím prakticky skončily plány týmových bossů Kena Andersona a Petra Windsora na vybudování ryze amerického týmu," popisují motoristické servery situaci ze Charlotte.

Minulý týden byl v sídle stáje USF1 v Charlotte na inspekci ředitel závodů Charlie Whiting. Na základě jeho hlášení oznámila FIA seznam účastníků letošní sezóny, která odstartuje příští týden v Bahrajnu. USF1 v něm již nefiguruje.

Vedení FIA zároveň rozhodlo, že neumožní vstoupit do šampionátu žádnému náhradníkovi. "Je příliš pozdě. Výběrová řízení na nové stáje bude až pro sezónu 2011," uvedla federace v prohlášení. Na vypadnutí USF1 přitom čekala srbská stáj Stefan GP, která doufala, že uvolněné místo zaplní.

USF1 je jednou ze čtyř stájí, které měly v roce 2010 doplnit startovní pole formule 1. Americký tým ale nesehnal dostatek peněz a nemá hotový vůz. Dalšími nováčky jsou Lotus, Virgin a Campos, který shodou okolností dnes oznámil, že do mistrovství vstoupí pod novým názvem Hispania Racing F1 Team (HRT-F1).

Reklama