Hlavní obsah

Šokující zjištění: FIA nemá právo trestat

PRAHA

Mezinárodní automobilová federace (FIA) nemá platný disciplinární řád, podle něhož by směla trestat fyzické osoby. Šokující informaci přivezl z bahrajnského jednání Světové rady sportovního motorismu její český zástupce Radovan Novák.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Předseda FIA Jean Todt se svojí manželkou Michelle Yeohovou

Článek

„Vyšlo najevo, že FIA prohrála odvolací soud s Flaviem Briatorem, kterému udělila doživotní zákaz činnosti ve formuli 1, protože na takové rozhodnutí neměla právo. V legislativě jí chybí totiž disciplinární řád umožňující trestat fyzické osoby. Pokud by se odvolali k civilnímu soudu i potrestaní v jiných kauzách, jako byla třeba špionáž McLarenu u Ferrari, FIA by taky zřejmě prohrála,“ řekl Novák.

Někdejší šéf stáje Renault Briatore (doživotně) a ředitel týmu Pat Symonds (5 let) byli federací potrestáni kvůli inscenované havárii Piqueta na GP Singapuru 2008, čímž pomohli k vítězství jedničce stáje Alonsovi. Odvolali se však k civilnímu soudu a ten jejich tresty zrušil.

Briatore se přesto nehodlá do světa formule vrátit a nemíní se soudit ani s Renaultem, který ho vyhodil.

„Jako poučení byl hned vytvořen základ disciplinárního řádu a až bude doladěn, musí být svoláno mimořádné valné shromáždění FIA. Do té chvíle asi není možné postihnout lidi jinak než za porušení sportovních řádů,“ dodal Novák.

Reklama

Související témata: