Hlavní obsah

Webber je mírným favoritem australské GP. Vyzývá diváky, aby se modlili za déšť

Může nadcházející závod mistrovství světa F1 vyhrát domácí Australan Mark Webber? Zabere víc než před dvěma týdny úřadující šampion Jenson Button? Jak bude vypadat druhé vystoupení sedminásobného šampióna Michaela Schumachera po jeho bahrajnském comebacku? Zopakuje Ferrari double z úvodu šampionátu? Bude mít divák na co koukat, nebo se druhý díl nejsledovanějšího šampionátu opět promění v nudou podívanou?

Foto: Mick Tsikas , Reuters

Na domácí trati bude mít velkou podporu diváků Australan Mark Webber.

Článek

To jsou asi nejčastější otázky, které si kladou fanoušci před nadcházející Velkou cenou Austrálie, která se jede v neděli melbournské Albert Parku.

Obhájce titulu Button očekává, že bude rychlejší a dosáhne lepšího umístění než sedmou příčku z úvodní VC Bahrajnu. Před rokem v Melbourne triumfoval a udělal první krok k překvapivému titulu. „To jsem se tu cítil jako ve snu. Byl to jeden z nejzářivějších momentů mého účinkování v F1,“ poznamenal Button ze stáje McLaren.

O zopakování takového umístění teď Brit nepřemýšlí, ale za úspěch by pro svou stáj považoval pódium. „To by bylo vynikající, beru to jako náš cíl. Určitě na to máme, i když musíme brát v úvahu, že Red Bull a Ferrari jsou velmi silné, ale za nimi už následujeme my. Máme představit několik technických novinek, doufám, že se díky nim zlepšíme.“

Alonso chce zůstat nohama na zemi

V zákulisí F1 panuje všeobecné přesvědčení, že doma bude velice rychlý Webber. „Fanoušci ho poženou dopředu. Je koncentrovaný a nevzdá se do chvíle, dokud nezvítězí. Očekávám, že bude mít dobrý víkend. A za sebe doufám, že nebude,“ zakombinoval si Button.

Albert Park je pro Webbera jedním z oblíbených okruhů. „Mám to tady rád, okruh nabízí směs rychlých zatáček i pomalejších pasáží. Mám na něj příjemné vzpomínky. Už můj první závod v týmu Minardi tu byl úspěšný a rád bych pokračoval v takovém trendu,“ říkal trochu opatrně třiatřicetiletý  Webber.

Bahrajnský vítěz Fernado Alonso z Ferrari je přesvědčen, že musí zůstat nohama pevně na zemi. „Je potřeba být v klidu a věnovat se soustředění na závod. V Melbourne začínáme opět od nuly. Ve čtyřech týmech je osm skvělých pilotů. Musíme odvést všechno proto, abychom se udrželi před ostatními,“ prohlásil. „Bahrajnské double nám dodalo sebevědomí, ale nikde není psáno, že to tak bude pokrašovat i v dalších závodech," upozorňoval dvojnásobný šampión.

Podle Schumachera jde všechno podle předpokladů

Schumacher zopakoval, že je z úvodem šampionátu spokojený. „Začínám se rozkoukávat, vše jde podle předpokladů. Nedalo se čekat, že bych mohl v úvodu nějak oslnit, ale na druhou stranu jsem rád, že mě ostatní moc nepobili,“ pochvaloval si Němec šesté místo z Bahrajnu. „Cítím se v pohodě, pokusím se udělat opět maximum. Od toho jsem tady. Rád bych zvítězil, to ale každý.“

Podle Buttona by měla být australská Grand Prix zajímavější než byl širokou veřejností kritizovaný závod v Bahrajnu. „Z pohledu diváka to nebyl moc vzrušující podnik. Myslím, že se to tady zlepší a závod v Albert Parku bude podstatně zajímavější,“ mínil.

Webber vyzval své krajany, aby se před nedělním závodem modlili za trochu deště, jinak prý budou svědky další nudy. „Máme za sebou decentní a nezáživný Bahrajn. Věřím, že se dočkáme překvapení. Každý dobře ví, že v tomto ročním období je zdejší počasí proměnlivé. Chtělo by to menší oživení. Přivítal bych trochu vody, určitě by to závodu prospělo,“ přál si Webber. Podle předpovědi počasí by mohlo zapršet už v pátek v den tréninků.

Reklama

Související témata: