Hlavní obsah

Hamilton s Buttonem byli nejrychlejší v tréninku na GP Austrálie

MELBOURNE

Britský pár týmu McLaren Lewis Hamilton, Jenson Button ovládl trénink na Velkou cenu Austrálie formule 1. V pátečním druhém tréninku zajel mistr světa z roku 2008 Hamilton absolutně nejrychlejší čas 1:25,801, kterým o 275 tisícin sekundy porazil úřadujícího šampióna Buttona.

Foto: Mark Horsburgh, Reuters

Lewis Hamilton s vozem McLaren při tréninku na GP Austrálie.

Článek

Odpolední trénink v Albert Parku ovlivnil déšť. Většina nejlepších výkonů proto padla v úvodní části, poté už možnost na zlepšení nebyla. Hamiltonův čas byl o sekundu lepší než ten, jaký předvedl polský vítěz dopoledního tréninku Robert Kubica s renaultem.

McLaren už ve čtvrtek avizoval, že využije tréninky k hledání ideálního nastavení vozu spíše směrem ke kvalifikaci než k samotnému závodu. Podle britského týmu právě postavení na startu bude klíčem k případnému triumfu. Tato taktika by vysvětlovala fakt, že Hamilton dosáhl například o tři sekundy lepšího času než duo z Ferrari Fernando Alonso, Felipe Massa, kteří se spíše koncentrují na nastavení pro nedělní závod.

Třetí v tréninku skončil domácí Mark Webber z Red Bullu před Němcem Michaelem Schumacherem. Sedminásobný mistr světa tak poprvé porazil v měřené části svého kolegu z Mercedesu Nika Rosberga.

"Pro tým je noční můrou, když jsou podmínky tak na hraně. Ani sucho, ani mokro, těžko získávat relevantní data. Ale celkově jsme s pátečním výsledkem spokojeni," poznamenal Webber.

Nováčci opět s potížemi

Problémy opět provázely nováčky v F1. Například ani jedno kolo nezaznamenali jezdci HRT, když Ind Karun Čandhok zastavil 100 metrů po výjezdu z boxů, z nichž se jeho brazilský kolega Bruno Senna ani nedostal.

Podobně se vedlo také Virginu, jehož pilot Lucas di Grassi z Brazílie nezaznamenal čas kvůli problémům s telemetrií. Němec Timo Glock měl zase potíže s převodovkou, nicméně zvládl devět kol.

Virgin zaznamenal v těchto dnech úspěch alespoň na diplomatickém poli. Mezinárodní automobilová federace mu povolila zvětšit palivovou nádrž, protože ta je kvůli chybě v propočtech o něco menší a hrozilo, že kvůli nedostatku benzínu nedojedou v nějakém závodě vozy do cíle. Úvodní Velkou cenu Bahrajnu ani jeden z virginů nedokončil kvůli jiným potížím.

Velká cena Austrálie pokračuje v sobotu v 7:00 SEČ kvalifikací, o body se pojede po přechodu na letní čas v neděli v 8:00.

Měřené tréninky na GP Austrálie
1. trénink: 1. Kubica (Pol./Renault) 1:26,927, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:27,126, 3. Button (Brit./McLaren) 1:27,482, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:27,511, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 1:27,686, 6. Alonso (Šp./Ferrari) 1:27,747.
2. trénink: 1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:25,801, 2. Button 1:26,076, 3. Webber (Austr./Red Bull) 1:26,248, 4. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:26,511, 5. Petrov (Rus./Renault) 1:26,732, 6. Buemi (Švýc./Toro Rosso) 1:26,832.

Reklama

Související témata: