Hlavní obsah

Velká cena Austrálie minutu po minutě

Druhým závodem pokračoval v neděli nový ročník mistrovství světa vozů formule 1 a narozdíl od úvodního závodu v Bahrajnu se na okruhu Albert Park v Melbourne děly věci. Průběh Velké ceny Austrálie výrazně ovlivnil počáteční déšť a závod byl ukázkou týmové strategie. Pro vítězství si nakonec dojel Jenson Button ze stáje McLaren, který se odhodlal vůbec jako první přezout na hladké gumy a risk se mu vyplatil.

Foto: Mark Horsburgh, Reuters

Jenson Button se raduje z triumfu ve Velké ceně Austrálie.

Článek

9:55 Mistrovství světa vozů formule 1 pokračuje již za týden Velkou cenou Malajsie na okruhu v Sepangu.  

9:50 Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 70, 2. McLaren 54, 3. Mercedes GP 29. 

9:45 Pořadí mistrovství světa po 2. závodu z 19: 1. Alonso 37 bodů, 2. Massa 33, 3. Button 31, 4. Hamilton 23, 5. Rosberg 20, 6. Kubica 18, 7. Vettel 12, 8. Schumacher 9.  

9:39 Konečné pořadí na bodovaných příčkách: 1. Button, 2. Kubica, 3. Massa, 4. Alonso, 5. Rosberg, 6. Hamilton, 7. Liuzzi, 8. Barrichello, 9. Webber, 10. Schumacher.  

9:37 A Button je v cíli! Premiérový triumf pro mistra světa v barvách McLarenu odmávaný Johnem Travoltou.

9:35 Button najíždí do posledního kola! 

9:34 A všechno je jinak! Alonso zpomalil v zatáčce a do Hamiltona vlétl Webber! Brit s mclarenem pokračuje, propadl se ale na šestou příčku. Australan jede do boxů pro nové přední křídlo. 

9:32 Krásná podívaná před koncem závodu: piloti na 2. - 7. místě seřazení za sebou! 

9:28 To jsou věci! Hamilton dostal zprávu, že mu rychle odcházejí gumy! Brit začíná bojovat o bytí a nebytí. Třetí vzadu Webber cítí šanci. A na obzoru se objevil Rosberg. 

9:25 Za Alonsem číhá na svou šanci Hamilton a za ním je v závěsu Webber. Massa na třetím místě má mírný náskok. Zbrzdí Alonso dostatečně konkurenci? Souboj o stupně vítězů bude ještě zajímavý. 

9:22 Hamilton se už dostal n a dohled za Alonsa. Oba jezdci Ferrari mají problémy s pneumatikami. Do konce závodu zbývá deset kol.

9:19 Button už vede o téměř 16 sekund. Pokud dokáže dojet na stávajících pneumatikách a nezačne pršet, nemělo by jeho vítězství nic ohrozit.  

9:17 Ve 45. kole ale zajel nejrychlejší kolo Webber. Vettel v boxech přiznal, že za jeho odstoupením byla jezdecká chyba. 

9:15 Hamilton dostal zprávu, že do konce závodu dojede dvojici Ferrari. Na čerstvých gumách zajíiždí neuvěřitelné časy. 

9:12 Massa s Alonsem krouží za Kubicou, boj o druhé místo bude ještě zajímavý.  

9:10 Náskok vedoucího závodníka narostl na téměř 14 sekund. 

9:05 Button vede o 12 sekund. 

9:03 Pořadí na bodovaných příčkách: 1. Button, 2. Kubica, 3. Massa, 4. Alonso, 5. Hamilton, 6. Hamilton, 7. Webber, 8. Rosberg, 9. Liuzzi, 10. De la Rosa. 

8:59 Hamilton zajíždí k mechanikům pro nové obutí. Na třetí místo se dostává Massa následován druhým pilotem Ferrari Alonsem. 

8:57 Button odjíždí zbytku startovního pole, na Kubicu má už náskok 10 sekund. Rosberg v boxech pro nové pneumatiky 

8:55 Hamilton dotírá na Kubicu, jeho pneumatiky už ale jeví velké známky opotřebení. 

8:52 Webber se pěkným manévrem dostal před Massu. 

8:48 Tragédie Sebastiana Vettela! Německý pilot nezvládl svůj Red Bull a ve 26. kole vyjel v jedné ze zatáček do kačírku, odku se už nedostal. Zklamání z bahrajnu je přebito a vedení spadlo do klína Buttonovi. Hamilton předjel Rosberga.

8:40 Pořadí na bodovaných příčkách: 1. Vettel, 2. Button, 3. Kubica, 4. Rosberg, 5. Hamilton, 6. Massa, 7. Webber, 8. Alonso, 9. Barrichello, 10. Liuzzi.  

8:35 Vettel  má v čele závodu náskok 3,1 sekundy. 

8:32 Parádní souboj o páté místo. Webber zaútočil úspěšně na Massu a před Brazilce proklouzl i Hamilton. Hned v další zatáčce ale mladý Brit útočil na Eebbera, který ve snaze neztratit pozici vyjel z trati a donutil i Hamiltona zpomalit. Massa souboje využil a vrátil se na pátou příčku. Hamiltona má ale těsně za zády. 

8:30 Alonso předjel Barrichella a před ním je nyní Hamilton. Meteorologové připomínají blížící se déšť.  

8:27 Alonso se z posledního místa probíjí vpřed. Právě získal skalp De la Rosy a je devátý. Sutil odstavuje svůj vůz Force India do garáže. 

8:26 Pořadí na bodovaných místech: 1. Vettel, 2. Button, 3. Kubica, 4. Rosberg, 5. Massa, 6. Webber, 7. Hamilton, 8. Barrichello, 9. De la Rosa, 10. Alonso. 

8:24 Webber zajíždí na konci desátého kola do boxů pro suché pneumatiky. Hned po výjezdu na trať má velké problémy.  

8:23 Petrov vyjel z tratě a končí. 

8:22 Hromadné přezouvání na suché gumy! K mechanikům míří Vettel, Kubica, Rosberg, Massa i Barrichello. Webber zůstává na trati a dostal se do čela. 

8:20 Webber se přibližuje za Vettela. 

8:18 Předpověď počasí hlásí další déšť během deseti minut. Button má už na osychající trati velké problémy s novými pneumatikami. V dešti bude bez šance. 

8:16 Pořadí na bodovaných místech: 1. Vettel, 2. Webber, 3. Massa, 4. Kubica, 5. Rosberg, 6. Hamilton, 7. Sutil, 8. Barrichello, 9. Petrov, 10. De la Rosa.

8:16 Button zamířil do boxů a nechal si nazout nejměkčí suché pneumatiky. Trať zdá se pomalu osychá.  

8:15 Webber je před Massou! Hamilton se dostal na šesté místo před  Buttona. 

8:12 Na konci čtvrtého kola zajíždí safety car do boxů a závod je restartován! Vettel vyráží vpřed následován Massou. Kubica se hned v cílové rovince pokusil o útok na Webbera, australský pilot se ale vnitřní stranou vrátil ještě v první zatáčce na třetí místo.   

8:07 Kobajaši měl ošklivou havárii poté, co nezdvládl řízení a s neovladatelným vozem trefil také Hülkenberga s williamsem a Buemiho s vozem Toro Rosso.

8:04 Je odstartováno! Vettel udržel vedení, před Webbera proklouzl Massa s ferrari. Alonso udělal po kontaktu s některým z vozů hodiny a otočený proti směru jízdy musel počkat, až kolem něj projede kompletní pole. Na třetí jísto se dostal Kubica s renaultem. Schumacher musí do boxů s poškozeným předním křídlem. Jsou vyvšeny žluté vlajky a na trati je safety car. 

8:00 Vozy vyrazily do zahřívacího kola. Na okruh padají kapky, ke slovu přišly mokré pneumatiky. Na start se vrátí 22 vozů, vozy Virgin jedou z boxů. 

7:45 Nad Melbourne je zataženo a předpověď slibuje silný déšť nejpozději patnáct minut po startu závodu.  

7:45 Piloti stáje Red Bull při kvalifikaci v Albert Parku bezezbytku naplnili předsezónní obavy soupeřů a obsadili první řadu. Vozy již stojí na svých místech a pomalu se schyluje k odstartování závodu.

Pořadí MS (po 1 z 19 závodů): 1. Alonso 25 bodů, 2. Massa 18, 3. Hamilton 15, 4. Vettel 12, 5. Rosberg 10, 6. Schumacher 8, 7. Button 6, 8. Webber 4, 9. Liuzzi 2, 10. Barrichello 1.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 43, 2. McLaren 21, 3. Mercedes 18, 4. Red Bull 16, 5. Force India 2, 6. Williams 1.

Startovní rošt GP Austrálie
Vettel (Něm./Red Bull)
Webber (Aus./Red Bull)
Alonso (Šp./Ferrari)
Button (Brit./McLaren)
Massa (Braz./Ferrari)
Rosberg (Něm./Mercedes)
Schumacher (Něm./Mercedes)
Barrichello (Braz./Williams)
Kubica (Pol./Renault)
Sutil (Něm./Force India)
Hamilton (Brit./McLaren)
Buemi (Švýc./Toro Rosso)
Liuzzi (It./Force India)
De la Rosa (Šp./BMW Sauber)
Hülkenberg (Něm./Williams)
Kobajaši (Jap./BMW Sauber)
Alguersuari (Šp./Toro Rosso)
Petrov (Rus./Renault)
Kovalainen (Fin./Lotus)
Trulli (It./Lotus)
Glock (Něm./Virgin)
Di Grassi (Braz./Virgin)
Senna (Braz./HRT)
Čandhok (Ind./HRT)

Reklama