Hlavní obsah

Strategie McLarenu v Austrálii rozčílila Hamiltona. Byla příšerná, zuřil

Pilota McLarenu Lewise Hamiltona rozčílilo, že jej tým během nedělní Velké ceny Austrálie dvakrát povolal do boxů. Strategii označil za „příšerně hloupou“ a postěžoval si, že jej stála lepší než šesté umístění. Stáj svou volbu ústy Martina Whitmarshe obhajuje. „S informacemi, které jsme měli, se nám to zdálo jako správná volba,“ řekl Whitmarsh.

Článek

Hamilton se během závodu probojoval z jedenácté na třetí příčku, těsně za Roberta Kubicu v renaultu, když jej McLaren podruhé zavolal do boxů na výměnu pneumatik. Kubica a oba jezdci Ferrari - Felipe Massa a Fernando Alonso - přitom zůstali na původní sadě pneumatik, Hamilton po návratu na trať už nebyl schopen trio předjet. Nakonec jej ještě předstihl Mark Webber s redbullem.

„Kdo za to může, kdo chtěl, abych jel podruhé do boxů? To bylo příšerně hloupé rozhodnutí,“ zlobil se po závodě Hamilton.

Whitmarsh rozhodnutí týmu obhajoval. „Pneumatiky byly opotřebované, mohli jste to vidět hlavně na levé zadní gumě. Lewis kvůli tomu na Kubicu ztrácel,“ uvedl Whitmarsh a dodal: „Jezdci, kteří přezouvali, jezdili pak nejrychlejší časy, například Michael Schumacher nebo Webber, který byl o více než sekundu na kolo rychlejší.“

Proto tedy McLaren přistoupil k druhému pitstopu. Přesto Whitmarsh připustil, že závod se mohl vyvíjet jinak. „Pokud se podívám zpět, mohlo to dopadnout odlišně. Pokud by Lewis na těch pneumatikách vydržel, mohli jsme být na první a druhé pozici. Je to k naštvání, Lewis jel opravdu fantasticky. Ale tohle bylo týmové rozhodnutí. Můžeme být zklamáni výsledkem, ale nikoliv procesem, jak k tomu rozhodnutí došlo. V tu chvíli jsem ho považoval za správné,“ zakončil Whitmarsh.

Reklama

Související témata: