Hlavní obsah

Očekávaný déšť v Malajsii slibuje další formulové drama

PRAHA/SEPANG

Formulový cirkus rozbil své šapitó na další štaci a pouhý týden po závodu v australském Melbourne chystá na tento víkend představení v Malajsii. Stejně jako minulý týden v Albert Parku, i na okruhu v Sepangu je během víkendu očekáván déšť a třetí podnik letošního mistrovství světa proto slibuje další dramatickou podívanou, která by měla dát zapomenout na nudu z úvodního závodu sezóny v Bahrajnu.

Článek

V případě Malajsie se však vracejí nepříjemné vzpomínky na loňský rok, kdy prudký příval spláchl v 33. kole jezdce z trati, závod byl předčasně ukončen a nejlepší osmičce se rozdávala polovina bodů. Letošní závod startuje o hodinu dříve, to však bude mít na snížení rizika náhlého lijáku zřejmě pramalý vliv. Pokud by se opakoval loňský scénář, začalo by vedení seriálu nejspíš uvažovat o přesunu závodu do ideálnějšího ročního období.

Jezdci mají nicméně rychlou trať rádi. Na loňské polovítězství a poslední triumf z Austrálie by chtěl navázat Jenson Button, který po triumfu v Melbourne nabral sebevědomí obhájce titulu. „Celý tým prostoupilo obrovské nadšení. Okruh v Sepangu nám sice tradičně úplně nesedí, ale jsem si jistý, že budeme opět v boji o nejvyšší příčky,“ hlásil britský pilot po přesunu do Malajsie.

Na další boje na trati se těší také Buttonův parťák Lewis Hamilton, který po několika napjatých dnech uzavřel mír s inženýry, jejichž strategie na dvě zastávky v boxech připravila mistra světa z roku 2008 o prakticky jisté pódium. „Sepang je proslulý rychlými zatáčkami a trochu připomíná Barcelonu, kde se nám při testech hodně dařilo. Jsem proto optimista, snad se nám podaří přejít úskalí kvalifikace,“ poznamenal Hamilton.

Vettel nevěší hlavu

Světovému šampionátu po dvou závodech vládne stáj Ferrari, která vede Pohár konstruktérů a v čele pořadí jezdců jsou seřazení Fernando Alonso s Felipem Massou. Scuderia se vyhřívá na výsluní i díky problémům Sebastiana Vettela ze stáje Red Bull, který sice vyhrál kvalifikace v Bahrajnu i Austrálii, vinou selhání techniky ale vydoloval ze dvou závodů jen dvanáct bodů.

„Bahrajn i Austrálie ukázaly, že máme silný vůz. Bohužel jsme z různých důvodů nedosáhli na vítězství. Je to frustrující, ale jsme teprve na startu sezóny,“ nevěší hlavu Vettel. „Šampionát nekončí tento víkend. Do listopadu je daleko,“ přitakal Mark Webber.

Schumacher je spokojený 

Očekávání mnoha fanoušků po celém světě zatím nenaplňuje sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. Německá legenda po návratu v barvách stáje Mercedes GP skončila v Bahrajnu šestá a z dramatické Velké ceny Austrálie vydřela jen bod za desátou pozici.

„Možná to zní podivně, ale přijel jsem do Malajsie spokojený. První dva závody přinesly mnoho pozitivních ukazatelů a pominu-li výsledky, tak jsme dosáhli zlepšení. Za konkurencí o tolik nezaostáváme a jsem si jistý, že náš čas přijde. Závod v Melbourne byl zábavný a doufám, že podobné to bude i v Sepangu,“ prohlásil Schumacher.

Velkou cenu Malajsie odstartují tradičně v pátek měřené tréninky (4.00 a 8.00 SELČ), v sobotu rozhodne kvalifikace (10.00 SELČ) o postavení na startovní roštu a samotný závod začíná v neděli v 10.00 SELČ.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace