Hlavní obsah

Schumacher je jako vyhaslá žárovka v důchodu, popisují Němce Moss a Stewart

Bez nadsázky lze konstatovat, že nebýt poněkud rozpačitého návratu Michaela Schumachera, nebylo by ve světě formule 1 pomalu o čem mluvit. Jednačtyřicetiletý Němec se po čtyřech velkých cenách krčí s deseti body na desátém místě průběžného pořadí a za špičkou, dosahují až k sedmému místu Roberta Kubici, zaostává o třicet bodů.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Mark Webber (vlevo) v rozhovoru s Michaelem Schumacherem.

Článek

Schumacherova stáj Mercedes před nadcházející Velkou cenou Španělska usilovně pracovala na vylepšení jízdních vlastností „stříbrných šípů“. Technici týmu z britského Brackley připravovali změny v oblasti aerodynamiky a v délce rozvoru náprav pneumatik. To má přinést výhodnější rozložení váhy v autě, což by mělo zvýšit jeho přilnavost. Současně šéf týmu Ross Brawn oznámil, že Schumacherův monopost bude mít nové šasi.

Samotný jezdec, který se letos kokpitu vrátil po tříleté přestávce, je ale k úpravám poněkud skeptický a mírní optimismus, který týmové informace vyvolávaly. „Na vítězství to stačit nebude, pro Mercedes to ale může být krok dopředu. Nelze očekávat, že budu jezdit vepředu, přesto věřím, že budu mít lepší výsledky než na zámořských tratích,“ sdělil sedminásobný mistr, který zatím značně zaostává za svým mladším týmovým kolegou Nico Rosbergerm.

Legendy F1: Už je za zenitem

Dalo by se říci, že svět F1 se rozdělil na dva tábory. První Schumachera tvrdě kritizuje, druhý zase tvrdí, že na definitivní soudy je ještě brzy. Do první skupiny se zařadil například bývalý slavný britský pilot Stirling Moss, který je považovaný za nejlepšího jezdce světa, který se nikdy nestal mistrem světa.

„Podle mě už má Michael závodnický zenit za sebou. Je to fajn kluk, ale tím co teď předvádí, si tak akorát pošramotí reputaci, kterou získal, když ve Ferrari kraloval světu formule 1,“ uvedl pro list Sun pilot, který na přelomu padesátých a šedesátých let, kdy se zdaleka nejezdil tak vysoký počet závodů jako dnes, dosáhl v F1 šestnácti vítězství. „Spíš se mi zdá, že to, co vidíme, je už součástí jeho důchodu a ne očekávaný comeback.“

V podobném duchu mluví i další slavný Brit Jackie Stewart, který závodil o dekádu později než Moss. „Ať už je to věkem, nebo něčím jiným, není už Michael tím, čím býval. Po třech letech pauzy poněkud vyhasnul, připomíná stowattovou žárovku, která svítí jako šedesátka,“ přirovnal trojnásobný mistr světa Schumacherovy výkony k síle světla.

„Létající Skot“ se pozastavil i nad skutečností, že se Němec nedokáže prosadit v autě, které nemá zcela špičkové parametry. „To byla přednost třeba Jima Clarka a nemyslím si, že by toho byl Michael schopný,“ vzpomněl Stewart svého krajana a vrstevníka, jenž získal dva tituly. Pesimistický je i Flavio Briatore, který ve stáji Benetton přivedl Schumachera k prvním dvěma titulům. „Nezdá se mi, že by se mohl přiblížit k pilotům bojujícím o titul. Myslím, že se do špičkové formy už nedostane a letos na okruzích příliš radosti nezažije,“ pravil.

Brundle dává Schumimu čas do září, Webber jen do Monaka

Za Schumachera, který byl minulý týden v Paříži slavnostně dekorován důstojníkem čestné legie, se spíš staví jeho bývalí soupeři a současní piloti. Brit Damon Hill se domnívá, že potřebuje čas. „Musí nalézt sám sebe. Zatím ještě neukázal nic ze svého starého umění, i když se mnozí domnívají, že jeho bývalé kouzlo už vyprchalo. Já si myslím, že ho stále hledá,“ prohlásil mistr světa z roku 1996, který svedl se Schumacherem řadu lítých bitev.

Měsíc září považuje další Brit Martin Brundle za krajní termín Schumacherova „hájení“. Jeho dávný stájový kolega z Benettonu připustil, že se od návratu nedaly čekat zázraky. „Zatím jsem si všiml jen asi dvou nebo tří záblesků, které mi připomněly starého Schumiho. Tříletá přestávka se musela projevit, určitě ale ještě v sobě má závodnické buňky. Akorát je potřebuje znovu objevit. Počítám, že mu to může trvat do září,“ přemítal Brundle.

Časový prostor navrhuje dát svému soupeři i Mark Webber ze stáje Red Bull. Lhůta by se ale na rozdíl od Brundla neměla pohybovat v rámci měsíců, ale týdnů. „Já bych ho nechal na pokoji do Monaka. Pak se uvidí, jak na tom opravdu je. Barcelonská Catalunya i městský okruh v přístavním letovisku by mu měly vyhovovat mnohem víc než zámořské okruhy. Když ani tam nepřesvědčí, tak ho teprve pak můžeme zkritizovat,“ dodal Australan.

Reklama