Hlavní obsah

Hříšník Briatore: F1 potřebuje změny, jinak nemá budoucnost

PRAHA

Od motoristického sportu se musí z rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace držet ještě dva roky dál, dění ve formuli 1 ale Flavio Briatore sledovat nepřestal. Brzy ale možná přestane. Pokud totiž prestižní seriál nepřikročí k výrazným změnám, nemá před sebou příliš zářnou budoucnost, tvrdí italský hříšník potrestaný za zinscenovanou havárii Nelsona Piqueta ml. při Velké ceně Singapuru v roce 2008.

Článek

Podle Briatoreho formule 1 nenabízí divácky vděčnou show a je zbytečně drahá. „F1 je momentálně zmatená a jsem si jistý, že ji čekají změny. Určitě se objeví hlasy žádající změny, protože zachovat status quo, tak formule 1 nemá příliš jistou budoucnost. Problém je téměř ve všem a diváci ubývají. Špičková technologie by měla být uplatňována především s ohledem na diváky. To se ale neděje,“ prohlásil protřelý manažer v rozhovoru pro magazín Autosprint.

Na paškál si bývalý šéf stáje Renault, kterou musel po skandálu opustit spolu s technickým ředitelem Patem Symondsem, vzal i náklady na působení v královské disciplíně. „Navrhovali jsme, aby stáje disponovaly třemi vozy. FIA místo toho pustila do seriálu týmy, které nemají potřebné finanční krytí. To nebylo dobré rozhodnutí. Ve formuli 1 jsou stáje, které zajíždějí jen o jednu či dvě sekundy lepší časy než vozy kategorie GP2. Jenže ty stojí ročně tři milióny dolarů, zatímco F1 minimálně šedesát. Někde je asi chyba, že?“ položil řečnickou otázku kritický Briatore.

I proto trvá na tom, že už nemá zájem se do formule 1 vracet. Přestože už jeho doživotní zákaz působení v motorsportu vynesený tribunálem FIA za účast v aféře neplatí a letos šedesátiletý Briatore se v roce 2013 může znovu zapojit do motoristického dění. „Byl jsem u několika titulů ve dvou týmech a přidat další už by nic nezměnilo. Dosáhnout s Renaultem na nejvyšší příčky v letech 2005 a 2006 byl zázrak a zázraky nejde dělat každý den. A když vidím dnešní stav F1, tak si ji vůbec neužívám. Ten adrenalin je pryč a vůbec mi to nechybí,“ dodal Briatore.

Reklama

Související témata: