Hlavní obsah

Tlačenice v Monaku může být katastrofální, obává se Hamilton

PRAHA

Otazník dál visí nad bezpečností při letošní Velké ceně Monaka vozů formule 1. Mezinárodní automobilová federace FIA smetla ze stolu požadavek týmů oddělit v kvalifikaci rychlejší vozy od pomalejších a přední jezdci se obávají, že tlačenice monopostů na úzké trati v ulicích Monte Carla zkomplikuje průběh celého víkendu. „Jezdce z chvostu startovního pole dojedete, ani se nenadějete," říká Lewis Hamilton.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Jenson Button (vlevo) a Lewis Hamilton

Článek

Ve světovém šampionátu letos startuje 24 jezdců a monoposty nováčků - stájí Virgin, Lotus a Hispania racing - zdaleka nedosahují takové rychlosti jako  vozy stájí pomýšlejících na titul. Špičkové týmy proto během uplynulého víkendu ve Španělsku přišly s návrhem oddělit v Monaku v úvodní dvacetiminutové části kvalifikace rychlejší vozy od pomalejších. FIA však požadavek nevyslyšela.

„Může to být pěkná katastrofa. Ve Španělsku jsem di Grassiho s vozem Virgin předjel čtyřikrát o kolo! Takový rozdíl ve formuli 1 nepamatuji,“ štve Lewise Hamiltona ze stáje McLaren, který v roce 2008 poznal opojnou chuť vítězství v nejslavnějším závodu formule 1.

Po fiasku ve Španělsku, kde Hamilton přišel kvůli defektu v předposledním kole o druhou příčku, by britský pilot potřeboval maximálně zkrátit 21bodovou ztrátu na svého stájového kolegu Jensona Buttona, který se vyhřívá v čele průběžného pořadí šampionátu. Jenže v očekávané zácpě nebude v Monte Carlu nic jisté. Zvlášť, pokud se naplní předpověď a bude pršet.

„Jezdce z chvostu startovního pole dojedete, ani se nenadějete. Vidíte je před sebou a modlíte se, aby uhnuli správným směrem. Zákonem schválnosti uhnou na druhou stranu a o dramatické okamžiky není nouze. Zatím se to obešlo bez vážnějších incidentů, ale v Monaku to bude velice náročné,“ je přesvědčen Hamilton.

Co tam di Grassi dělal? 

Šestý muž průběžného pořadí MS ví, o čem mluví. Ve Španělsku se jen tak tak vyhnul kolizi s di Grassim, když se po výjezdu z boxů přetahoval o pozici se Sebastianem Vettelem. „Pilot pomalejšího vozu se moc nepředvedl. Vlastně do pr... nevím, co tam dělal. Vettel musel uhýbat doleva, já doprava. Ve skutečnosti to nebylo tak hrozné, jak to vypadalo, ale bezpečné to moc nebylo,“ čertil se mistr světa z roku 2008.

Pokud se ale dokáže vyhnout všem nástrahám trati, Hamilton věří, že může zopakovat dva roky starý triumf. Sebevědomí mu i přes smůlu v závěru dodal výkon z Katalánského okruhu. „Cítím, že jsem předvedl jeden z nejlepších výkonů. Neudělal jsem žádné chyby, zlepšení vozu bylo patrné. Proto myslím, že mám v Monaku velkou šanci. Vůz je silný a to místo miluji,“ nechal se slyšet pětadvacetiletý závodník.

Na incident z minulého roku, kdy jeho naděje na zopakováni vítězství v monackém knížectví zhatila havárie z první části kvalifikace, už Hamilton nemyslí. „To už si nepamatuji,“ žertoval při vzpomínce na karambol v zatáčce Mirabeau. „Byla to prostě smůla. Chyboval jsem a doplatil jsem na to,“ dodal jezdec McLarenu.

Reklama

Související témata: