Hlavní obsah

Závod formule 1 v Monte Carlu je lákadlem pro smetánku, boháče a celebrity

PRAHA

Každoroční květnová zastávka seriálu formule 1 v Monte Carlu se od zbylých dílů kalendáře podstatně liší. Jde o naprosto specifický jev, který má své osobité kouzlo. K monackému koloritu patří neodmyslitelně kasina, rychlá auta, jachty kotvící v přístavu, krásné ženy, noblesní restaurace, knížecí rodina a vybrané párty, stejně jako herci, modelky a celá suita, jež se do Monaka přesunula přímo z filmového festivalu v Cannes.

Foto: Max Rossi , Reuters

Luxusní jachty kotví v těsné blízkosti monacké trati.

Článek
Fotogalerie

Na žádný jiný závod F1 se v přístavu nevylodí osazenstvo luxusních jachet a nepodávají si při něm ruce boháči celého světa. Ve městě, kde je nouze o místo, je přetlak návštěvníků znát. Všechno je velmi natěsnané a samozřejmě cenově vyšroubované. I přespání v hotelu je velice náročná záležitost. Nejenže vyjde na tisícovku eur, ale nepochodíte, pokud byste chtěli v hotelu strávit jedinou noc. Je potřeba se přihlásit na celý týden, i když se vyspíte jen jednou…

Fotbalová benefice se hrála bez Nedvěda

Velká cena je spojena s řadou večírků a doprovodných akcí. Na diskotéku Sonji Irvine, sestry bývalého pilota F1, stojí nejlevnější lístek osm set eur. Za stůl pro deset lidí byste ale museli vytáhnout z peněženky patnáct tisíc. Těžko se v takovém podniku může zjevit jen tak někdo z ulice. Dovnitř vcházejí jen největší světové hvězdy, primadony a byznysmeni typu Romana Abramoviče, který si nikdy nenechá ujít charitativní fotbalový zápas pilotů F1 proti světovým hvězdám.

Tradičně v něm účinkuje letošní navrátilec do šampionátu a velký milovník fotbalu Michael Schumacher, Španěl Fernado Alonso, nebo pilot pocházející ze země fotbalových kouzelníků Felipe Massa. Za hvězdy si v minulosti zahrál i Pavel Nedvěd nebo bývalý ukrajinský tyčkař Sergej Bubka, který v Monte Carlu žije. Český držitel Zlatého míče měl hrát i letos, ale nakonec dal přednost pražské benefici svého kamaráda Vladimíra Šmicra.

Fanoušci si zazávodí na "pogumované" trati

Čas od času nadhodí média otázku, jestli v době bezpečných autodromů s rozlehlými únikovými zónami patří závod v lázeňském městě ještě vůbec do mistrovství světa? V Monaku se monoposty řítí křivolakými uličkami, v nichž se takřka nedá předjíždět. Pro někoho je to anachronismus, ale pro řady závodníků a fanoušků svátek.

Výhra v Monte Carlu se velice cení, v hierarchii formulových poct se prý téměř vyrovná titulu mistra světa. Monacký závod proto není vnímán jen jako jeden ze dílů šampionátu. Je to hlavně společenská, ale i snobská událost první velikosti. Kvůli ní se do města kasin sjíždějí lidé, kteří jinak automobilová klání nenavštěvují.

Monacká Grand Prix je svým způsobem pokračováním filmového festivalu v Cannes. Je to přehlídka smetánky, nejrůznějších celebrit z uměleckých kruhů a největších boháčů. Pro fanoušky je pak obrovským zážitkem, když po závodě vjedou ve svých autech na ještě „pogumovanou“ trať a vyzkoušejí si, jak se projíždí okruh, na němž se ještě před pár hodinami odehrávaly bitvy o body v mistrovství světa.

Reklama

Související témata: