Hlavní obsah

Alonsovo hořkosladké Monako: Bylo kruté sledovat kvalifikaci v televizi

PRAHA

Rozporuplné vzpomínky má na letošní Velkou cenu Monaka Fernando Alonso z týmu Ferrari. V sobotním tréninku rozbil svůj monopost a následnou kvalifikaci tak mohl sledovat jen z garáže. V neděli se však z posledního místa posunul až na šestou příčku. "GP Monaka pro mě byla hořkosladká," přiznal mistr světa z let 2005 a 2006.

Foto: Max Rossi, Reuters

Naštvaný Fernando Alonso opouští okruh v Monaku.

Článek

Dva tréninky Fernando Alonso na letošní Velkou cenu Monaka doslova ovládl, v tom třetím však havaroval a mechanici Ferrari jeho rozmlácený vůz už nestačili do začátku kvalifikace dát dohromady.

"Nikdy se mi ještě nestalo, že bych se nemohl zúčastnit kvalifikace. Může se stát, že vypadnete hned v úvodu kvůli nějaké chybě nebo technickým problémům. Ale dívat se na kvalifikaci v televizi od samého začátku, to bylo příliš kruté," uvedl devětadvacetiletý Španěl na webových stránkách Formula1.com.

Do nedělního závodu tak dvojnásobný mistr světa musel vyrážet z boxové uličky. A asi málokdo by čekal, že se z čtyřiadvacátého místa dokáže posunout až na šestou příčku. "Věděli jsme, že pokud se chceme posunout na bodovanou pozici, musí být všechno naprosto perfektní. A to se nám povedlo. První kola byla velmi hektická, došlo na šest předjížděcích manévrů. Pak jsem musel plnit strategii a čekat až ostatní zajedou do boxů. Když jsem se dostal na šesté místo, bylo mým cílem šetřit pneumatiky," líčil dál Alonso.

"Velká cena Monaka pro mě byla hořkosladká. Pokud jde o body, nebylo to dostatečně dobré, protože jsme měli šanci bojovat o vítězství. Avšak na druhou stranu tento výsledek ukazuje, že bychom měli být hrdí na to, co jsme v obtížné situaci dokázali," uzavřel pilot Ferrari.

Reklama