Hlavní obsah

Ferrari věří v úspěšné oslavy 800. Grand Prix

PRAHA/ISTANBUL

Žádný jiný tým formule 1 se nemůže pochlubit tak skvostnou bilancí. Stáj Ferrari jako jediná nevynechala žádný z dosavadních 61 ročníků mistrovství světa a víkendová Velká cena Turecka bude její 800. závod v královské disciplíně. A v Maranellu doufají, že se oslavy v Istanbulu ponesou v úspěšném duchu.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Fernando Alonso oslavuje vítězství ve Velké ceně Bahrajnu. Na další triumf tým Ferrari zatím čeká.

Článek

„Osm set Velkých cen představuje v životě Ferrari milník, na který můžeme být právem hrdí. Je krásné pohlédnout do minulosti a vidět všechny úspěchy, kterých jsme společně dosáhli,“ podotkl před startem podniku v Turecku prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Pohled do statistik je skutečně oslnivý. Ferrari drží většinu rekordů, mimo jiné v počtu titulů (15) i vítězství v Poháru konstruktérů (16), závodních triumfů (211), umístění na pódiu (632), pole position (203) a nejrychlejších kol v závodu (221). „Bylo by skvělé tuhle statistiku v Istanbulu rozšířit a udržet přitom za zády oba Red Bully,“ přeje si Fernando Alonso, který obléká rudou kombinézu od letošní sezóny.

Nutno dodat, že bývalo v Maranellu veseleji. Dominantní postavení italské stáje z první pětiletky nového tisíciletí je pryč a úspěchy namlsaní fanoušci Scuderie si po odchodu Michaela Schumachera, který se stal díky působení ve Ferrari nejúspěšnějším jezdcem formule 1 všech dob, museli začít zvykat na porážky. Poslední jezdecký titul Ferrari - šestý za posledních deset let - vyhrál Kimi Räikkönen v roce 2007, v Poháru konstruktérů triumfoval rudý tým od roku 1999 osmkrát. Konkurence je ale rok od roku vyrovnanější.

Alonso nicméně i přes současnou dominanci stáje Red Bull věří, že bez šance Ferrari není. „Red Bully kralují. Ale po šesti závodech na Marka Webbera se Sebastianem Vettelem ztrácím v průběžném pořadí tři body. Nemám důvod nevěřit, že je v našich silách je porazit,“ nechal se slyšet španělský jezdec. „Po závodu v Monaku jsme se věnovali pilné práci na vozech a do Turecka jsme přijeli s optimismem,“ dodal dvojnásobný mistr světa, který v letech 2005 a 2006 dokázal v barvách stáje Renault jako první narušit Schumacherovu hegemonii.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint