Hlavní obsah

VIDEO: Montreal ukáže, jak se v Red Bullu povedlo zvládnout situaci po istanbulském karambolu

PRAHA

První Grand Prix formule 1 po incidentu mezi jezdci týmu Red Bull při Velké ceně Turecka se uskuteční v neděli na okruhu Gillese Villeneuva v Montrealu. Při karambolu se vedoucí Mark Webber střetl s dotírajícím Sebastienem Vettelem. Ten musel po kolizi odstoupit, jeho stájový kolega ji „odnesl“ propadnutím na třetí místo za dvojici stáje McLaren.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Důsledek pokusu o předjetí týmového kolegy: Sebastian Vettel opouští nepojízdný monopost Red Bull.

Článek

Do Montrealu nicméně přijel Webber jako lídr šampionátu. Australan dokázal před Tureckem zvítězit v kvalifikaci i v závodě ve Španělsku a Monaku a mnoho nechybělo, aby před dvěma týdny slavil hattrick, protože i v Istanbulu měl výhodu pole position. Vysvětlování situace v Red Bullu přineslo během dvoutýdenní pauzy množství spekulací. Hlavním úkolem vedení týmu bylo uklidnit napjatou situaci a přimět oba jezdce, aby se podobných situací vystříhali.

V pomalých zatáčkách by měl mít navrch McLaren

Ale co naplat, oba "kouhouti" vědí, že patří k největším kandidátům na titul mistra světa. I když se nedá čekat pokračování jejich strkanice, bude kanadská Grand Prix z tohoto pohledu velice zajímavá. Montrealský okruh má pomalé zatáčky a dlouhé rovinky, což není právě výhoda pro Red Bull, ale pro jejich pronásledovatele. „Taková trať spíš sedne McLarenu. V této sezóně jsme ale jezdili vepředu při všech závodech, a tak to snad bude podobné i tady,“ uvedl po příletu do Kanady Vettel, který po nulovém zisku v Turecku klesl na páté místo.

Webberovými nejbližšími pronásledovateli je britské duo týmu McLaren. Pět bodů na něj ztrácí druhý Jenson Button, za nímž následuje o další čtyři Lewis Hamilton. Do noty jim hraje, že právě nejbližší dvě velké ceny - Montreal a Valencie - je svými parametry před největší konkurencí zvýhodňují.

Tuto skutečnost potvrzuje i bývalý slavný kanadský pilot Jacques Villeneuve. „Je to okruh, vyžadující malý přítlak. Myslím, že se tu bude dařit monopostům McLaren díky jejich systému F-potrubí. Ten by jim měl v pomalých zatáčkách zajistit dostatečnou rychlost. Otázkou ale je, co dokáží u Red Bullu připravit na kvalifikaci, v níž letos nemají konkurenci,“ přemítal mistr světa z roku 1997, který velkou cenu země javorového listu nikdy nevyhrál.

Kubica jeden rok havaroval a příště vyhrál

„Návrat do Montrealu bude po roční přestávce velkolepý. Jsou zde místa, v nichž se nesmí udělat ani chybička. Důležité je zvyknout si na vyhýbání zídkám a na zrádný povrch,“ varoval Hamilton, který na tomto okruhu slavil první vítězství v F1. Se svým kolegou souhlasí i Button. „Je to trať, která nic neodpustí. Bariéry jsou tu velmi blízko.“

Obhájcem vítězství je Robert Kubica. Ten při Hamiltonově premiérovém vavřínu v roce 2007 v Montrealu těžce havaroval. Po nárazu do stěny rozbil vůz, utrpěl otřes mozku a poranil si kotník, jenže o rok později dokázal na stejném místě triumfovat. „I přes nehodu se mi to tady líbí, rád sem jezdím,“ poznamenal Polák.

Historickými nejúspěšnějším pilotem je v Kanadě se sedmi vítězstvími Michael Schumacher. Otázkou však je, jak může jednačtyřicetiletému Němci a sedminásobnému šampiónovi jeho oblíbený okruh pomoci při ne právě oslnivém návratu do F1, kdy místo Ferrari řídí Mercedes?

Podle meteorologů závodní víkend ovlivní deštivé počasí. V sobotu by měly přijít bouřky, v neděli má pršet. Start závodu na ostrově Notre-Dame je naplánován na 18.00 SELČ.

Reklama

Související témata: