Hlavní obsah

Schumacher je jen stínem legendy. Nebyl návrat špatný nápad, rýpají Kanaďané

MONTREAL

Když se krátce po skončení Velké ceny Kanady formule 1 ozval hlasitý hlahol v boxech Mercedesu, mohli byste si vsadit, že mechanici neoslavovali jedenácté místo veterána Michaela Schumachera. Místo toho se radovali z gólu Německa na fotbalovém MS, napsal list Montreal Gazette s jízlivou otázkou, zda Schumiho návrat nebyl špatný nápad.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Michael Schumacher

Článek

Schumacher si na trati příliš respektu neužil, s jednačtyřicetiletým matadorem se chtěli vypořádat hlavně mladé pušky. A dařilo se jim to.

V 61. kole ho předjel Sebastien Buemi s monopostem Toro Rosso, o devět kol později pak Vitantonio Liuzzi a pak i Adrian Sutil z Force India. Mezitím stihl Schumacher několik kontroverzních soubojů, např. v 65. kole s kamarádem a někdejším parťákem Felipe Massou na ferrari či dříve ve 14. kole s Robertem Kubicou z Renaultu.

„Bylo to fajn, užil jsem si pár povedených bitev, včetně té se Schumacherem,“ utrousil jednadvacetiletý Buemi. „Je to opravdový bojovník,“ dodal uctivě, ačkoliv na trati si tak rozhodně nepočínal. Sedmadvacetiletý Sutil pak vytlačil Schumachera z bodů. „Na konci závodu jsme věděli, že má Michael problémy s pneumatikami, tak jsem za to zatáhl, abych se k němu co nejvíce přiblížil. Nakonec jsem se před něj dostal v poslední zatáčce,“ radoval se.

Šelma, která nekouše

Schumacher v Mercedesu je zatím šelmou, která ale příliš nekouše a nebudí žádnou hrůzu. Vzpomínky na dominantního pilota, který vyhrál rekordních 91 závodů formule 1, už výrazně blednou. Hned sedm trofejí si přitom odvezl právě z Montrealu, na který ale letos s jedenáctým místem na kontě s láskou vzpomínat nebude.

„Zkoušel jsem to, jel jsem na doraz, ale mé pneumatiky už byly téměř zničené. Bojoval jsem se soupeři, ale bylo to obtížné,“ uvedl po závodě Schumacher. Jeho týmový kolega a mnohem méně zkušený závodník Nico Rosberg však se stejnou technikou obsadil šestou pozici a bral body. I díky tomu patří čtyřiadvacetiletému pilotovi šestá příčka i v celkovém pořadí šampionátu, Schumacher je až devátý.

Schumacher pro jistotu hodil chmurné myšlenky hned po závodě za hlavu a upnul se na příští Grand Prix, která se jede ve španělské Valencii za dva týdny. Ovšem čertík pochybností už vesele vykukuje, pokud to takhle u Mercedesu půjde dál, bude Schumacher čelit těžkým otázkám na pozávodních týmových mítincích.

Reklama