Hlavní obsah

VIDEO: Red Bull se ve Valencii radoval i bál. Vyhrál Vettel, Webber létal vzduchem

VALENCIE

Několik dramatických momentů nabídla nedělní Velká cena Evropy vozů formule 1 ve španělské Valencii, kterou vyhrál německý pilot Red Bullu Sebastian Vettel před dvěma jezdci McLarenu Lewisem Hamiltonem a Jensonem Buttonem. Největší drama připravil všem zúčastněným i divákům Mark Webber z Red Bullu, který v úvodu závodu po kolizi s Heiki Kovalainenem nebezpečně havaroval.

Foto: Albert Gea, Reuters

Sebastian Vettel se raduje z vítězství ve Valencii.

Článek

První napínavé chvíle se odehrávaly na samotném startu, když Hamilton skvěle vyrazil ze třetí pozice, prosmýkl se před Webbera a mohutně dotíral i na Vettela. Ten ale s vypětím všech sil uhájil první příčku. Hamilton přitom do Vettela lehce vrazil a trochu poškodil vůz, přesto pokračoval v závodě.

Děsivá nehoda

Webber startovací manévr nezvládl a z pozice v první řadě na startu se propadl až na hrozivou devátou příčku. Právě jeho snaha probít se zpět na přední pozice ho o pár kol později málem stála zdraví. Když v osmém kole zajel do boxů na výměnu pneumatik, aby měl čerstvé obutí na útok na vyšší příčky, netušil, že pro něj závod brzy skončí. Prakticky okamžitě po návratu z boxů narazil při pokusu o předjetí zezadu do Kovalainena, jeho monopost se vznesl a po dopadu vysokou rychlostí vlétl do bariéry z pneumatik.

Webberova nehoda připomínala dopolední bouračku Josefa Krále na stejném okruhu v závodu GP2, oba piloti zdemolovali své vozy, každý však v jiné zatáčce. Webberovou konečnou byla zatáčka číslo 17. Okamžitě po nehodě vyjel na trať safety car, za nímž piloti kroužili až do závěru čtrnáctého kola, kdy byl závod restartován.

Znovu útočil Hamilton, pak byl potrestán

Při restartu měl opět co dělat Vettel, aby před dotírajícím Hamiltonem uhájil pozici na čele závodu. Vettel navíc chyboval, při nájezdu do zatáčky probrzdil, přesto se ale britský pilot přes něj nedostal. V tu chvíli to vypadalo, že má Hamilton na útok dostatek času, jenže byl potrestán průjezdem boxovou uličkou za to, že předjel zpomalovací vůz při jeho výjezdu na trať. Brit se sice z boxů vrátil na druhém místě, na Vettela už ale ztrácel 15 vteřin.

A začala honička, Hamilton mohutně stahoval Němcův náskok, ale blíž než na šest vteřin se nedostal, brzdili ho pomalejší jezdci. Nakonec se Hamilton smířil s druhou pozicí.

Na třetí příčce závodu dlouho figuroval Japonec Kamui Kobajaši, který až v samém závěru zajel do boxů na povinnou zastávku a pustil na třetí místo Buttona. Kobajaši se vrátil na deváté příčce, stihl však ještě do cílového praporku předstihnout Buemiho a Alonsa.

Naopak se nedařilo Ferrari, zmiňovaný Alonso skončil devátý, přestože startoval ze čtvrté příčky, Massa byl dokonce až čtrnáctý. Legendární Michael Schumacher skončil dokonce až šestnáctý, ještě o místo hůř než v kvalifikaci.

Velká cena Evropy, devátý závod MS vozů formule 1 ve Valencii:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:40:29,571 (prům. rychlost: 184,420 km/h), 2. Hamilton -5,042, 3. Button (oba Brit./McLaren) -7,658, 4. Barrichello (Braz./Williams) -20,627, 5. Kubica (Pol./Renault) -22,122, 6. Sutil (Něm./Force India) -25,168, 7. Kobajaši (Jap./Sauber) -30,965, 8. Buemi (Švýc./Toro Rosso) -31,299, 9. Alonso (Šp./Ferrari) -32,809, 10. De la Rosa (Šp./Sauber) -42,414.
Průběžné pořadí MS (po 9 z 19 závodů): 1. Hamilton 127, 2. Button 121, 3. Vettel 115, 4. Webber (Austr./Red Bull) 103, 5. Alonso 96, 6. Kubica 83, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 74, 8. Massa (Braz./Ferrari) 67, 9. Schumacher (Něm./Mercedes) 34, 10. Sutil 31.
Pohár konstruktérů: 1. McLaren-Mercedes 248, 2. Red Bull 218, 3. Ferrari 163, 4. Mercedes 108, 5. Renault 89, 6. Force India 43, 7. Williams 20, 8. Toro Rosso 12, 9. Sauber 8.

Reklama