Hlavní obsah

Po incidentu s křídlem budou v centru pozornosti opět jezdci stáje Red Bull

PRAHA

Další napínavou bitvu slibuje nedělní pokračování seriálu formule 1, jíž je Velká cena Německa. Na okruhu v Hockenheimu půjde o to, zda se v jedenáctém dílu mistrovství světa podaří někomu zaútočit na bodově odskočené kvarteto, anebo se ve druhé polovině sezóny budou o titul prát už jen Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber a Sebastian Vettel. Očekává se, že atraktivní souboje se uskuteční jednak mezi týmy McLaren a Red Bull a zároveň i mezi stájovými kolegy.

Foto: Tom Hevezi, ČTK/AP

Podali si ruce, ale napětí neskončilo. Po závodě v Silverstonu hasil tým Red Bull emoce mezi svými piloty kvůli nešťastné rošádě s přítlačným křádlem.

Článek

To platí podle posledního vývoje víc o týmu jmenovaném na druhém místě. Velká rivalita jezdců vyústila vzájemnou kolizí na květnové Grand Prix Turecka. Zkušený Australan Webber pak naposledy těžce skousával skutečnost, když Němec Vettel před dvěma týdny při tréninku v Silverstone poškodil své nové přední křídlo a tým situaci vyřešil tak, že mechanici komponent odmontovali z jeho auta.

Mateschitz: Jeden z našich pilotů bude mistrem světa

Jenže Australana to nerozhodilo a připsal si jako první pilot v letošním ročníku třetí vítězství. Vettela naopak zradily pneumatiky, čímž se Webber v průběžném pořadí MS protlačil před mladého Němce. Celá situace vyvolala bouřlivou diskusi. K dohadům, kdo má v týmu Red Bull přednost, se musel nakonec vyjádřit jeho majitel Dietrich Mateschitz.

„Jeden z dvojice Webber - Vettel se stane mistrem světa, ale musí se k tomu dobrat přirozeným způsobem. Nesmíme protěžovat jednoho pilota před druhým, protože by to vyvolalo neudržitelné problémy a roztržku ve stáji. Oba mají stejné podmínky a stejné auto, problém s křídlem byl prvním a posledním výpadkem,“ pravil rakouský magnát, i když podle posledních informací má Webber pro německý závod od stáje díky celkově vyššímu postavení v MS slíbenou nadstandardní podporu.

Oba piloti Red Bullu zatím figurují až za britskými lídry. Hamilton má dvanáctibodový náskok před Buttonem, ale jen pět bodů za obhájce titulu se dostal Webber, dalších sedm bodů ztrácí Vettel. Španěl Fernando Alonso na pátém místě zaostává už o 47 bodů, a tak ve Ferrari mají plnou hlavu starostí, aby v Německu naděje dvojnásobného šampióna definitivně nepohasly.

Schumachera čeká první domácí závod po návratu do F1

Před začátkem sezóny měl být největší lákadlem závodu na Hockenheimringu start Michaela Schumachera, který se vrátil do kokpitu F1 po třech letech. Jenže nevýrazné výkony postupně zájem o sedminásobného mistra světa oslabily. Není divu, po polovině šampionátu se slavný Schumi krčí na devátém místě se ziskem pouhých 36 bodů. Jeho stájový kolega Nico Rosberg jich přitom nasbíral o 54 víc.

„Chci zabojovat, pomoci by nám měly i změny na autě,“ uvedl jednačtyřicetiletý jezdec Mercedesu. Stáj už však vydala prohlášení, že příští rok bude patřit Schumacherovi. „Bude bojovat o titul,“ pravil sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug. Naproti tomu mnozí odborníci spekulují nad tím, jestli slavný Němec do další sezóny ještě vůbec nastoupí.

Stav MS před německou Grand Prix
1. Hamilton 145 b., 2. Button (oba Brit./oba McLaren) 133, 3. Webber (Austr.) 128, 4. Vettel (Něm./oba Red Bull) 121, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 98, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 90, 7. Kubica (Pol./Renault) 83, 8. Massa (Braz./Ferrari) 67, 9. Schumacher (Mercedes) 36, 10. Sutil (oba Něm./Force India) 35.

Reklama

Související témata: