Hlavní obsah

Alonsa dovedla k vítězství v Německu týmová režie Ferrari

Karel FeltPrávo

Španěl Fernando Alonso vyhrál nedělní GP Německa vozů formule 1 na okruhu Hockenheimring. Letos zvítězil podruhé, ale jen díky týmové režii, která přibrzdila vedoucího kolegu Felipe Massu, ač to Ferrari důsledně popřelo. Alonso vyhrál svůj třiadvacátý závod kariéry. Vedení v šampionátu si udržel Lewis Hamilton s mclarenem.

Foto: ČTK/AP

Fernando Alonso oslavuje se členy stáje Ferrari svoje vítězství v GP Německa

Článek

V sobotu vybojoval Sebastian Vettel s Red Bullem svoje šesté letošní pole position a nikdo nepochyboval o tom, že na Hockenheimringu, který je vzdálen jen 35 kilometrů od jeho rodného Heppenheimu, zvítězí stylem start - cíl. Omyl!

Už před první zatáčkou ho zprava sevřel Alonso, startující rovněž z první řady, a zleva ho předjel Massa, startující z druhé řady, a v první zatáčce byla vpředu obě Ferrari. Startovní propadák Red Bullu pak dokončil Hamilton s mclarenem, startující ze třetí řady, který už na prvním kilometru předjel Webbera. Šestou pozici si držel úřadující mistr světa Button s druhým mclarenem.

Vozy formule 1 těsně po napínavém startu Velké ceny Německa. foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Na konci startovního pole došlo k několika kolizím. Do boxů musely oba vozy Force India a Toro Rosso. Pro Itala Trulliho s Lotusem závod skončil. Přišel o zadní část vozu. Návrat na trať byl neúspěšný. Záhy skončili i Buemi s monopostem Toro Rosso, Jamamoto s HRT-Cosworth a di Grassi s Virginem.

Ve 13. kole poprvé zastavil v boxech Vettel, aby obul měkčí a tudíž rychlejší pneumatiky. Během dvou kol udělali totéž i další jezdci z první šestky kromě Buttona. Ten se držel na vedoucí pozici až do 23. kola, kdy zajel do boxů. Do vedení se dostala obě Ferrari v pořadí Massa - Alonso, třetí jezdil Vettel před Hamiltonem, Buttonem a Webberem. Německý národní tým, jak je nazývána stáj Mercedes, se pohyboval na konci první desítky. V boji o jeden bod Schumacher marně útočil na Rosberga.

Felipe Massa z Ferrari následovaný stájovým kolegou Alonsem a Vettelem z Red Bullufoto: ČTK/AP

Obě Ferrari si v polovině závodu bezpečně držela vedení a jezdci v červených vozech se střídali v zajíždění nejrychlejších kol. Massa si vypracoval postupně sekundový náskok. Alonso však výrazně zrychlil a ve 49. kole bez problémů předjel Massu na příkaz vedení Ferrari, což nepřímo potvrdilo týmové rádio. Týmová režie je přitom zakázána... Kde ale není žalobce, není ani soudce. Vzhledem k tomu, že Ferrari je přísně chráněná značka F1, nelze očekávat nějaký trest.

Fernando Alonso (uprostřed) na stupních vítězů po GP Německafoto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Alonso projel cílem jako první. záda mu kryl týmový kolega Massa, třetí skončil Vettel. Závod dokončilo osmnáct jezdců.

GP Německa formule 1 v Hockenheimu:
1. Alonso (Šp./Ferrari) 1:27:38,864 (prům. rychlost: 209,788 km/h), 2. Massa (Braz./Ferrari) -4,196, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -5,121, 4. Hamilton (Brit./McLaren) -26,896, 5. Button (Brit./McLaren) -29,482, 6. Webber (Austr./Red Bull) -43,606, 7. Kubica (Pol./Renault), 8. Rosberg (Něm./Mercedes), 9. M. Schumacher (Něm./Mercedes), 10. Petrov (Rus./Renault) všichni -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 11 z 19 závodů): 1. Hamilton 157, 2. Button 143, 3. Webber 136, 4. Vettel 136, 5. Alonso 123, 6. Rosberg 94, 7. Kubica 89, 8. Massa 85, 9. Schumacher 38, 10. Sutil (Něm./Force India) 35.
Pohár konstruktérů: 1. McLaren 300, 2. Red Bull 272, 3. Ferrari 208, 4. Mercedes 132, 5. Renault 96, 6. Force India 47, 7. Williams 31, 9. Sauber 15, 9. Toro Rosso 10.

Reklama

Související témata: