Hlavní obsah

Týmová režie byla, je a bude, odmítá kritiku šéf Ferrari

PRAHA

Má cenu, aby ve formuli 1 platila nějaká pravidla? Po posledních výrocích mocných mužů nejlukrativnějšího motoristického seriálu se o tom dá pochybovat. I když média a většina formulových osobností okatou výměnu jezdců Ferrari jedoucích na prvních dvou místech při Velké ceně Německa odsoudila, prezident italské stáje Luca di Montezemolo a boss F1 Bernie Ecclestone se postavili na opačnou stranu barikády.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Těžko říct, jak Fernando Alonsovi (vpravo) a Felipe Massovi chutnal na stupních vítězů pěnivý sekt, když o výsledku závodu rozhodl místo nich někdo v pozadí.

Článek

Týmová režie byla přitom zakázána v roce 2002 poté, co stáj Ferrari přinutila v Rakousku zpomalit Rubense Barrichella, aby plný počet bodů mohl získat Michael Schumacher.

Týmům by se do jejich strategie nemělo mluvit

„Zastávám názor, že stáje by měly mít právo rozhodovat o strategii po svém. Nikdo by jim do toho neměl mluvit,“ překvapil svým vyjádřením na serveru www.planetf1.com promotér šampionátu. Ecclestone připustil, že by se měla nastolit otázka, jestli se má týmová režie považovat za prohřešek proti pravidlům. „Nebyl bych proti, ale ještě se uvidí. Ukáže to čas,“ dodal neurčitě osmasedmdesátiletý magnát.

Bezprostředně po nedělním závodě v Hockenheimu, kde byl Felipe Massa z týmové vysílačky nepřímo upozorněn, aby uvolnil cestu Fernado Alonsovi, bylo Ferrari potrestáno pokutou sto tisíc dolarů. Případ má mít ještě dohru před Světovou radou FIA.

Boss F1 Bernie Ecclestone (vlevo) a prezident Ferrari Luca di Montezemolo (vpravo). Uprostřed sedí bývalý šéf FIA Max Mosley.foto: Reuters/Gareth Watkins

Proti kritikům se ovšem silně ohradil šéf stáje z Maranella. „Polemiky o týmové režii mě nebaví. Znovu potvrzuji to, co jsem vždycky tvrdil. Když má někdo zájem startovat v rudých vozech, musí správně chápat, že týmové zájmy jsou nadřazené privátním,“ prohlásil Montezemolo.

Fanoušci se nedočkají vzájemného vyřazení vozů Ferrari

„Už bylo v tomto ohledu navykládáno spousta pokryteckých řečí. Chápu, že jsou lidi, kteří by rádi viděli, jak naši jezdci proti sobě bojují na krev a vzájemně se vyřazují. To ale rozhodně není téma pro mě a naši fanoušci se něčeho takového nedočkají. Týmová strategie se užívala nejen v třicátých letech za časů Tazia Nuvolariho, ale i za mého ředitelování, když jezdil Niki Lauda.“

Rozhodnutí svého bývalého týmu podpořil i Schumacher, který se letos v barvách Mercedesu po tříleté přestávce vrátil do F1. „Byla to stoprocentně správná volba. Jednal bych stejně, kdybych měl v takové situaci rozhodovat. Co by si asi tak mohli šéfové říkat svým sponzorům, kdyby jim na konci sezóny scházelo k titulu pět bodů?“ položil sedminásobný šampión řečnickou otázku.

Reklama

Související témata: