Hlavní obsah

Vettel v Maďarsku vyhrál počtvrté za sebou kvalifikaci F1

BUDAPEŠŤ

Německý pilot Sebastian Vettel z Red Bullu vyhrál na Hungaroringu čtvrtou kvalifikaci v mistrovství světa formule 1 za sebou. Celkově sedmou pole position v sezóně získal třiadvacetiletý jezdec v Maďarsku s náskokem 411 tisícin sekundy před týmovým kolegou Markem Webberem z Austrálie.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Sebastian Vettel se raduje z vítězství v kvalifikaci na GP Maďarska.

Článek

Vettel s Webberem vyhráli dohromady jedenáct kvalifikací z dvanácti letošních Velkých cen. V souboji o postavení na startu potvrdili svou současnou dominanci v jízdě proti času - Vettel vyhrál oba páteční tréninky, Webber byl nejrychlejší v sobotu dopoledne.

"Zatím se cítím v naprosté pohodě. Od prvního tréninku to bylo dobré a přes noc dokázali mechanici ještě nastavení vylepšit. Hned po skončení kvalifikace jsem jim rádiem poděkoval, protože máme s Markem dobrou pozici k útoku na double," těšilo čtvrtého muže šampionátu.

Na Webberovi, který se v průběžném pořadí hřeje před svým parťákem, bylo nicméně znát drobné zklamání. "Neměl jsem svůj den, nezajel jsem úplně nejlepší kolo. Seb si pole position zasloužil," poznamenal gentlemansky australský pilot.

Druhá řada pro ferrari

Druhou řadu obsadí vozy Ferrari. Vítěz nedělní Velké ceny Německa Fernando Alonso ze Španělska byl třetí výkonem o více než sekundu pomalejším, než zajel Vettel. Vedle něj se postaví jeho brazilský kolega Felipe Massa, jenž už loni v Maďarsku v závodě nestartoval, poté co v kvalifikaci utrpěl zranění oka a musel předčasně ukončit sezónu.

"Ukázalo se, že mezi námi a Red Bullem je opravdu velká mezera. Dosavadnímu průběhu zcela dominovali a první řadu si zasloužili. Snad se nám podaří zítřejší závod zdramatizovat, aby to neměli až tak snadné," věří Alonso. Dvojnásobný světový šampión ale moc dobře ví, že na Hungaroringu čekat zázraky nelze. "Známe Maďarsko. Klíčový bude start, protože předjíždění na trati je obtížné. První zatáčka a první kolo rozhodnou možná ze sedmdesáti procent o konečném výsledku," poznamenal španělský jezdec.

Britský lídr mistrovství světa a loňský vítěz Lewis Hamilton z McLarenu vyrazí z pátého místa, jeho týmový kolega a krajan Jenson Button byl až jedenáctý. Do třetí fáze kvalifikace pro deset nejrychlejších se nedostal ani Michael Schumacher s mercedesem, jenž zajel čtrnáctý čas.

"Když jsme s Jensonem viděli záběry z vozů Red Bull, museli jsme se smát. To, jak jsou rychlí, je šílené! Naše vozy jsou na svém maximu, ale co předvádějí oni... Jejich tempo je neuvěřitelné," meditoval Hamilton po skončení kvalifikace.

Kvalifikace na GP Maďarska, 12. závod MS vozů formule 1
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:18,773, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:19,184, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:19,987, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:20,331, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 1:20,499, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:21,082, 7. Petrov (Rus./Renault) 1:21,229, 8. Kubica (Pol./Renault) 1:21,328, 9. De la Rosa (Šp./Sauber) 1:21,411, 10. Hülkenberg (Něm./Williams) 1:21,710.

Reklama

  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny