Hlavní obsah

VIDEO: Kdo mě chce předjet, musí bojovat, odmítá vinu Schumacher

PRAHA

Při té situaci se tajil dech. Rubens Barrichello v závěru jubilejní pětadvacáté Velké ceny Maďarska atakoval desátou pozici Michaela Schumachera a německý pilot jej při obraně v rychlosti téměř 300 km/h vytlačil málem až do boxové zdi. Podle sedminásobného mistra světa ale manévr nebezpečný nebyl. Jeho bývalý parťák měl prý místa dost!

Foto: Balint Meggyesi, Reuters

Michael Schumacher při Velké ceně Maďarska.

Článek

„Černou vlajku, černou vlajku!“ křičel Barrichello do vysílačky záhy po nebezpečném manévru, při němž byl na konci boxové zdi donucen vyjet do pruhu označujícího výjezd z pit lane. Traťoví komisaři v čele s českým činovníkem FIA Radovanem Novákem ale volání po diskvalifikaci nevyslyšeli a napařili Schumacherovi penalizaci deseti míst na startu v příštím závodu v Belgii.

Sedminásobný mistr světa vinu odmítl. „Každý pilot vidí určitou situaci jinak. A pak je tady Rubens...,“ prohodil bez uzardění Schumacher po skončení dvanáctého závodu letošní sezóny. „Závodník má právo jednou změnit stopu. To jsem udělal. A místa tam zbylo dost, jinak by mě nepředjel. Ví se o mně, že na trati nerozdávám dárky. Kdo mě chce předjet, musí bojovat,“ prohlásil nekompromisně.

Rubens Barrichello byl při předjíždění Michaela Schumachera natlačen až k boxové zdi.foto: Reuters/

Schumacher řešil v inkriminovaný moment potíže s pneumatikami, na nichž strávil většinu závodu. „Při nájezdu do cílové rovinky jsem musel trefit stopu s přesností pěti centimetrů. Pochopitelně jsem jel širší oblouk, pneumatiky už prokluzovaly a na výjezdu jsem měl menší rychlost. Věděl jsem, že se na mě Rubens řítí, proto jsem uhnul na vnitřní stranu a vyslal jasný vzkaz ‚Jeď vnějškem, tam je místa dost!‘ Bohužel si vybral opačnou stranu a proto to bylo tak těsné,“ odmítl Schumacher kritiku mj. Nikiho Laudy. „Nemyslím, že se Michael snažil natlačit Rubense do zdi. Nakonec mu prostor udělal,“ poznamenal šéf stáje Mercedes Ross Brawn.

Další moment do sbírky kontroverzí 

Při pohledu na videozáznam celé situace ale zůstává nad takovými výroky rozum stát. „Byl to manévr jako ze závodu motokár. Zaplaťpánbůh, že nebyla boxová zeď o něco delší a mohl jsem uhnout do výjezdu z pit lane. Bylo to o milimetry,“ líčil evidentně otřesený Barrichello. „Šílené je, že takový manévr udělá nejzkušenější muž ve startovním poli. Co můžu čekat od mladých zajíců?“ kroutil hlavou Brazilský jezdec, který v Maďarsku nastoupil k 299. Grand Prix.

Se svým bývalým parťákem ze stáje Ferrari incident rozpitvávat nehodlal. „Nic by to nevyřešilo. Znám Michaela. Něco mu povídáte, ale on je stejně přesvědčený o své pravdě. Za ty tři roky, co byl pryč, se vůbec nezměnil,“ podotkl osmatřicetiletý pilot Williamsu.

Schumacher v Maďarsku opět připomněl, že jeho hvězdnou kariéru provází řada kontroverzních a temných momentů. Ať už to byla kolize s Damonem Hillem, díky níž v roce 1994 odstavil ze hry svého jediného rivala v boji o titul. Nebo srážka s Jacquesem Villeneuvem v posledním závodu sezóny 1997, po níž byl německý jezdec z celého ročníku MS diskvalifikován. V roce 2006 zase při kvalifikaci na Velkou cenu Monaka svévolně „zaparkoval“ svůj vůz na trati a znemožnil tak Fernandu Alonsovi zajet lepší čas.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace