Hlavní obsah

VIDEO: Jak prokoučovat jasný triumf? Zaspal jsem, prskal naštvaný Vettel

PRAHA

Jezdci stáje Red Bull letos bez debaty disponují ve formuli 1 nejlepšími vozy ve startovním poli. Jenže na cestě k úspěchu je třeba ještě něco navíc. Vyprávět by mohl Sebastian Vettel. V neděli na Hungaroringu nasadil brutální tempo a jel si pro jasné vítězství. Stačila ale chvilka nepozornosti a německý jezdec se musel místo křepčení na nejvyšším stupni trpce smiřovat s třetím místem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Sebastian Vettel zpytuje svědomí na stupních vítězů po GP Maďarska. Místo vítězství se musel smířit s třetí pozicí.

Článek

Vettel je v dosavadním průběhu sezóny vládcem kvalifikačních bojů, šest z dvanácti pole position získal právě on. Ale jen při Velké ceně Evropy ve Valencii dokázal využít nejlepší místo k vítězství, druhý letošní triumf získal v Malajsii po startu ze třetího místa. Naposledy pil z kalichu hořkosti včera v Maďarsku, kde si nechal vzít jasné vítězství.

Úvod závodu přitom naznačil, že Vettelova cesta za osmým triumfem v kariéře bude poklidnou procházku růžovým sadem. Po startu odrazil útok Fernanda Alonsa a v čele závodu nasadil ke zběsilému tempu, díky němuž se vzdaloval zbytku pole v každém kole o sekundu. V patnáctém okruhu ale nabraly události špatný směr. Kvůli překážejícím troskám na trati vyjel na okruh zpomalovací vůz a Vettel stejně jako většina jezdců zamířil do boxů k povinné výměně pneumatik. Na trať se vrátil jako druhý muž pořadí za svým stájovým kolegou Webberem, který výměnu neabsolvoval a bylo jasné, že Vettelovi uvolní místo. Pak přišel restart závodu...

„A já jsem zaspal,“ přiznal zkroušený Vettel v cíli. Podle značně nepřehledných pravidlech o výjezdu zpomalovacího vozu totiž musejí jezdci dodržet při restartu maximální odstup 10 délek vozu auta soupeře. Mezi německým mladíkem a australským jezdcem ale zívala díra jako po vytrženém zubu. „Spoléhal jsem na informace z vysílačky, jenže jsem nakrátko ztratil spojení a nic neslyšel,“ vyprávěl zklamaně Vettel.

Světelné signalizace na zpomalovacím voze si vycházející hvězda formule 1 nevšimla. „Sledoval jsem tabule u trati a čekal na rádio. Světla na safety caru jsem neviděl. Ani Mark nereagoval, jak je při restartu běžné. Nezpomalil, ale držel se blízko zpomalovacího vozu. Byl jsem přesvědčený, že ještě jedno kolo objedeme ve vláčku. A tak jsem zahříval pneumatiky. Když safety car najednou zamířil do boxů, ztratil jsem spoustu času a vznikla tam ta mezera,“ líčil Vettel.

Za co? Sebastian Vettel doprovodil nucený průjezd boxovou uličkou výmluvnou gestikulací.foto: Reuters/Christophe Karaba

Traťovým komisařům ale chvilkové zaváhání loňského vicemistra neuniklo a Vettel byl penalizován průjezdem boxovou uličkou. „Vůbec jsem nechápal, o co jde. Až po závodě mi to někdo vysvětlil. Do té doby jsem měl v hlavě velký otazník,“ vysvětloval svou významnou gestikulaci směrem k týmu při absolvování trestu. Zdržení jej poslalo na třetí místo za Fernanda Alonsa, jehož v dalším průběhu závodu nedokázal předjet.

Webber si naopak dokázal se superrychlým redbullem vypracovat v čele dostatečný náskok, po povinné zastávce se vrátil v roli vedoucího muže a bez potíží si dojel pro čtvrté letošní vítězství. A současně se stal novým lídrem šampionátu. „Je to na houby. Protože jinak by to byla procházka růžovým sadem. Alespoň, že jsem dojel na pódiu,“ dodal Vettel již smířlivým tónem, protože v pořadí MS ztrácí  na svého stájového kolegu pouhých deset bodů.

Reklama

  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint