Hlavní obsah

Alonso: Šance Ferrari na titul? Padesát na padesát

PRAHA

Teoreticky by mohl letošní titul ve formuli 1 získat jezdec, který ještě nebodoval. V sedmi zbývajících závodech sezóny je totiž ve hře až 175 bodů, zatímco lídr seriálu Mark Webber má na kontě 161 bodů. Pětici nejlepších dělí jen dvacet bodů, což dodává smečce stíhající čelo sebevědomí. Fernanda Alonsa ze stáje Ferrari nevyjímaje.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso dumá o šancích na třetí titul mistra světa.

Článek

Závěr šampionátu, který se po měsíční pauze znovu rozběhne na konci srpna v belgickém Spa, slibuje opět drama. A zatímco ještě před měsícem se zdálo, že si to o titul rozdají týmy Red Bull a McLaren, dva posldní závody stačily k tomu, aby se do mistrovského souboje přihlásili i jezdci Ferrari.

„Kdo by si to byl pomyslel. A stačily jen dva závody. Je pravda, že v průběžném pořadí stále ztrácíme. Vždy je lepší být ten vpředu. V závěrečném sprintu, myslím tím poslední dva tři závody, budeme určitě v lepším postavení,“ věří Alonso, který v posledních Velkých cenách urval vítězství a druhé místo.

Boj o světový trůn bude tuhý. A podle španělského pilota, jehož konto zdobí dva mistrovské tituly, mohou hrát klíčovou roli zkušenosti šampiónů. „Těžko říct, kdo je dnes hlavním aspirantem na titul. Jsme takřka všichni vyrovnaní. Lewis Hamilton, Jenson Button a já jsme ale možná v drobné výhodě. Už jsme zažili ten tlak v závěru šampionátu a ve finále bychom mohli zachovat chladnější hlavu. Jak vidím naše šance? Padesát na padesát, což je normální stav věci,“ podotkl Alonso.

Formule 1 má v první polovině srpna striktně nařízené prázdniny, ruch v sídlech stájí nuceně utichl a jezdci si mohou užít zaslouženého volna. „Za ty dva týdny ale stejně závody z hlavy nevyženete. Budu se snažit odpočívat, trochu sportovat a na formuli 1 budu myslet maximálně deset minut denně,“ plánoval Alonso s vědomím, že na dovolenou může odjet bez starostí. „Po sérii nepovedených závodů jsme na správné cestě,“ věří čerstvě devětadvacetiletý závodník.

Jedna věc ale leží na Ferrari jako deka. Slavnou stáj čeká kvůli týmové režii při závodu na německém Hockenheimringu slyšení před Světovou radou motorsportu. A tým z Maranella by mohl k již vyměřené pokutě 100 tisíc dolarů vyfasovat další trest: ztrátu bodů, ale také diskvalifikaci ze šampionátu. „Nezbývá než čekat na rozhodnutí rady. My jezdci a závodní inženýři ale stejně nemáme jinou možnost, než se soustředit na svou práci a snažit se dosáhnout výsledklů na trati,“ uzavřel Alonso.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články