Hlavní obsah

Ostrov Mallorca chce vyfouknout závody F1 španělské Valencii

Ne, není to vtip! Na Mallorku by nás neměly v nejbližší budoucnosti lákat jenom pláže a moře, ale také nový okruh pro formuli 1. Ostrované jsou nadšení a rádi by závod viděli na nové dráze již v roce 2013. Měl by nahradit nevyhovující trať ve Valencii.

Foto: Gareth Watkins, Reuters

Podpoří šéf formule 1 Bernie Ecclestone Mallorku?

Článek

Jak napsal list El Mundo manažeři budoucí tratě již předložili konkrétní návrhy šéfovi Bernie Ecclestonovi. Ten o nový projekt na největším z Baleárských ostrovů ve Středozemním moři projevil živý zájem, nicméně zatím nic konkrétního rozhodnuto nebylo.

Pravdou je, že městský okruh ve Valencii sklízí v poslední době hodně kritiky jak od jezdců, komentátorů, tak od  Ecclestona samotného. Kromě dalších výhrad je prý příliš fádní a má jen málo míst, kde se dá předjíždět. Nabídka na novou trať F1 na Mallorce tedy přišla vhod. Podle plánů dovolí bezpečně dosahovat maximálních rychlostí a má i dostatečně atraktivní profil.

Plánovaný okruh na Mallorcefoto: archiv

Dráha by měla být  5,8 km dlouhá a je umístěna v centru ostrova, u obce Llucmajor. Projektu, jenž byl měl být hotov do roku 2013, vyjádřil jménem místní správy plnou podporu starosta Joan Jaume Mulet.

Budoucnost F1 na Mallorce samozřejmě hodně závisí na tom, jestli a jak se podaří Valencii upravit okruh a zda přesvědčí všechny kompetentní, že právě ona by ze seriálu F1 vypadnout neměla. Má ale těžkého soupeře: Mallorca je totiž skoro ideální lokalita pro takové veleakce, jakou Velká cena F1 všude je.

Ostrov Mallorca, šipka ukazuje na místo, kde se nový okruh plánujefoto: archiv

V květnu či září, kdy ještě (nebo už) není plná turistická sezóna, je na Baleárech  nejen náležitá kapacita hotelů pro budoucí diváky, ale je hotova další potřebná infrastruktura od mezinárodního letiště až po moderní přístav pro superjachty největších boháčů světa, kteří na závodech nesmějí chybět.

Reklama

Související témata: