Hlavní obsah

Ferrari je připravené napadnout trest od FIA u soudu

PRAHA

Už za dva týdny rozhodne Světová rada motorsportu o případném trestu pro stáj Ferrari za týmovou režii při Velké ceně Německa. Italský tým, jehož stál přestupek proti pravidlům již 100 tisíc dolarů, však o žádném dalším trestu nechce slyšet. A hodlá se případně bránit u civilního soudu.

Foto: Thomas Bohlen, Reuters

Felipe Massa (vpravo) a Fernando Alonso po GP Německa

Článek

Bossové z Maranella mají máslo na hlavě poté, co Felipe Massa pustil na Hockenheimringu do vedení svého parťáka Fernanda Alonsa. V komunikaci přes rádio sice nezazněl jednoznačný pokyn, věta z Massových sluchátek „Fernando je rychlejší. Můžeš potvrdit, že jsi zprávu pochopil?“ ale vstoupila mezi nesmrtelné hlášky.

Ferrari argumentuje, že se k řízení svých jezdců odhodlalo s ohledem na bezpečnost. Pokutu po závodě přijalo, další potrestání ale odmítá. „V téhle situaci je nejlepším postojem respekt a důvěra vůči nejvyššímu orgánu motorsportu,“ tvrdí sice vedení stáje v prohlášení, podle italského deníku Gazzetta dello Sport je ale v případě dalšího trestu připravená žaloba na Mezinárodní automobilovou federaci (FIA) u civilního soudu.

Světová rada bude řešit případ 8. září a výsledek je nejednoznačný. Legendární stáj bude podle všeho požadovat povolení týmové režie s argumentem, že takové jednání neovlivňuje výsledky ostatních týmů. Řada osobností motorsportu ale žádá pro Ferrari, jehož jednání při GP Rakouska v roce 2002 vedlo k zákazu týmové režie, další trest. „Oba jezdci by měli přijít o body z inkriminovaného závodu. Vedle pokuty by měly být uplatněny i sportovní sankce. Přestože třeba Felipeho je mi v tomto ohledu vážně líto,“ je přesvědčen bývalý prezident FIA Max Mosley.

Podle Mosleyho je hlavním důvodem ohled na fanouškovskou základnu formule 1. „Chápu, že některé stáje volají po povolení režie. Je to v jejich zájmu. Jenže je třeba brát ohled na milióny fanoušků po celém světě. Týmová režie musí zůstat zakázaná,“ je přesvědčen Mosley.

Reklama

Související témata: