Hlavní obsah

VIDEO: Massa stál na startu GP Belgie dva metry za čarou, ale nikdo to neviděl

PAŘÍŽ

Mezinárodní automobilová federace (FIA) začala prošetřovat události na startu nedělní Velké ceny Belgie formule jedna, při němž Felipe Massa porušil pravidla. Brazilcovo ferrari totiž stálo na startovním roštu téměř z poloviny za čárou, což však k údivu FIA kromě amatérského videozáznamu neodhalili traťoví komisaři, ostatní týmy ani automatický systém.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Felipe Massa s vozem Ferrari na okruhu Spa-Francorchamps.

Článek

Na Massův prohřešek se přišlo až dlouho po závodě ve Spa, v němž obsadil čtvrté místo. Ať už dopadne vyšetřování FIA jakkoli, vicemistr světa z roku 2008 o své body nepřijde, neboť výsledky už byly v neděli večer prohlášeny za oficiální.

Massu z přejetí startovní čáry zhruba o dva metry usvědčilo video natočené z tribuny, které se objevilo na internetu. "Tento problém nezaznamenal ředitel závodu, komisaři ani automatický systém," potvrdila v pátek mluvčí FIA.

Za normálních okolností by měl na špatné postavení na startu upozornit transpondér umístěný ve voze, který by měl vyslat signál šéfům závodu. Massa by v tom případě dostal trest v podobě projetí boxovou uličkou. "Došlo k selhání v komunikaci a FIA jej chce prošetřit, aby se již neopakovalo," dodala mluvčí federace.

Reklama

Související témata: