Hlavní obsah

F1: V Singapuru se čeká nelítostný boj mezi vozy Red Bullu a Ferrari

SINGAPUR

Pět závodů do konce a mistrovství světa vozů formule 1 má stále pět vážných adeptů na titul. Víkendový první asijský podnik v Singapuru, patnáctý závod letošního ročníku, může opět napovědět víc. Hlavní bitva se čeká mezi vozy Red Bullu a Ferrari.

Foto: Wong Maye, ČTK/AP

Dosavadní lídr letošního seriálu F1 Australan Mark Webber před startem v Singapuru.

Článek

Zatímco při minulém dílu v Itálii na superrychlém okruhu v Monze rozhodovala síla auta, v úzkých městských uličkách Singapuru v přístavu Marina Bay bude v noci rozhodovat jezdecké umění a výsledky kvalifikace.

Zatím vede Webber 

V průběžném hodnocení šampionátu je první Australan Mark Webber z týmu Red Bull, který má 187 bodů. Po minulém závodu předstihl o pět bodů Lewise Hamiltona, který s mclarenem po kolizi nedojel. Protože se za první místo uděluje letos 25 bodů, může se teoreticky dostat do čela také ještě pátý Němec Sebastian Vettel (Red Bull) se 163 body. Před ním jsou ještě Jenson Button z McLarenu (165) a Fernando Alonso z Ferrari (166).

Webber je sice první, ale v Itálii se trápil a dojel až na šestém místě. V Singapuru jeho vozu však budou zatáčky a úzká trať nejspíš sedět. "Ta trať je tady podobná jako v Monaku a Budapešti, a tam se nám dařilo," upozornil. "Chci rozhodně jet lépe než loni," prohlásil Australan, který singapurský noční závod v minulých dvou sezónách nedokončil.

Lewis Hamilton ztrácí na Webbera jen pět bodů.foto: Reuters/Harry Suhartono

Hamilton nejspíš půjde do závodu s rozporuplnými pocity. Loni totiž v Singapuru vyhrál, ale v minulém závodu vypadl hned v prvním kole. "Už jsem to pustil z hlavy. Vzal jsem si z toho ponaučení, protože mě to extrémně zklamalo," ujišťoval Brit. "Musím se zaměřit na to, co chci, a pořádně se soustředit. Motivaci mám, šampionát vrcholí," prohlásil.

Do boje o titul se vrátil Alonso 

Zpět do boje o titul se po vítězství v Monze vrátil Alonso. Jen o bod za ním je Button, který nevyhrál deset závodů za sebou, ale předvádí vyrovnané výkony. Stejně tak Vettel, jenž vyhrál jen jednou za posledních jedenáct Velkých cen, ale také pořád ještě může promluvit do čela konečného pořadí.

Odborníci hovoří o tom, že mclareny budou v úzkých ulicích ztrácet, jejich názor ale Button nesdílí. "Od závodu v Budapešti, kde to je podobné, se hodně změnilo. Udělali jsme hodně nových nastavení na autě, mechanici tvrdě pracovali a náš vůz je flexibilnější a připravený bojovat o stupně vítězů i na takových tratích," uvedl obhájce titulu mistra světa. "I když je jasné, že na ferrari a red bully asi mít nebudeme," přiznal.

Průběžné pořadí MS (po 14 z 19 závodů):
1. Webber (Austr./Red Bull) 187, 2. Hamilton (Brit./McLaren) 182, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 166, 4. Button (Brit./McLaren) 165, 5. Vettel (Něm./Red Bull) 163, 6. Massa (Braz./Ferrari) 124, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) 112, 8. Kubica (Pol./Renault) 108, 9. Schumacher (Něm./Mercedes) 46, 10. Sutil (Něm./Force India) 45.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 350, 2. McLaren 347, 3. Ferrari 290, 4. Mercedes 158, 5. Renault 127, 6. Force India 58.

Reklama

Související témata: