Hlavní obsah

Ecclestone oprášil medaile v F1. Je to hloupost, kontrují piloti

LONDÝN

Navzdory tomu, že v mistrovství světa vozů formule 1 se schyluje z nejzáživnějšímu finiši posledních let a o titul se popere v posledních pěti závodech hned pětice pilotů, promotér seriálu Bernie Ecclestone oprášil svou myšlenku, podle níž by měl vyhrát pilot s nejvyšším počtem vítězství a stávající bodový systém by zanikl.

Foto: archiv

Bernie Ecclestone

Článek

Připomeňme si trochu fousatý Ecclestonův návrh - nejlepší tři jezdci v pořadí Velké ceny by místo bodů dostali zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili. Pilot obtěžkaný největším počtem zlatých medailí by se radoval z titulu šampióna.

Ecclestone je přesvědčen o kvalitách takového systému, více by se prý závodilo a piloti by museli s větším nasazením usilovat o první pozici. „Myslím, že bychom se k tomu měli vrátit a zvážit, zda to nezavedeme. Webber by podle nového systému nyní měl čtyři zlaté medaile, další dva piloti by měli tři, šampionát by byl ještě hodně napínavý,“ uvedl Ecclestone.

Samotní jezdci jsou ostře proti. Návrh odsoudili oba poslední mistři světa, Britové Jenson Button a Lewis Hamilton. „Pokud zvážím všechny nápady, tak tenhle je z nich asi nejhorší. Nebo jinak - tohle opravdu není ta nejlepší myšlenka...,“ ušklíbl se Hamilton. Spolu s Buttonem zopakoval, že bodový systém má tradici a ve formuli 1 je pevně zakořeněný.

„Navíc tenhle systém nás rozhodně neodradí od touhy vítězit a bojovat o triumfy. Každý z nás jde za vítězstvím, když má šanci o něj bojovat. Je přitom fuk, jestli dostaneme zlaté medaile nebo nějakou trofej,“ uvedl Button.

Reklama