Hlavní obsah

Kovalainen se v závěru GP formule 1 v Singapuru proměnil v hasiče

Dojezd Velké ceny Singapuru formule 1 byl dnes jedním z nejtěsnějších vůbec, přesto minimálně stejnou pozornost poutal v době vrcholícího závodu pilot, který o prvenství vůbec nebojoval. Heikkiho Kovalainena totiž ve stejnou dobu přinutily poměrně mohutné plameny opustit kokpit jeho lotusu, načež se sám pustil do krocení živlu s pomocí hasicího přístroje, který mu zpoza zdi oddělující trať od boxů v cílové rovince prostrčili skrz ochranné pletivo mechanici Williamsu.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Lotus Fina Heikki Kovalainena na singapurské trati vzplál, pilot si nakonec musel vůz uhasit sám.

Článek

Kovalainen si přitom počínal, jako kdyby jen několik decimetrů za jeho zády vůbec nehořelo. Ještě než se rozhodl zastavit, ujel několik desítek metrů a ani se samotným vystupováním viditelně příliš nespěchal. Bez známek paniky si pak poblíž hořící formule řekl o hasicí přístroj a pustil se do likvidace požáru.

Jak pak uvedl, jízdou v hořícím voze hledal vhodné místo k jeho odstavení. "Tyhle situace vždycky vypadají dramaticky. Ohně jsem si všiml krátce před vjezdem do boxů a pomyslel si, že s tímhle do té uličky nemůžu jet. To kdyby bouchlo, to by pár lidí odneslo," řekl Kovalainen.

Potom prý marně pátral po komisařích s hasicími přístroji. "Žádné jsem nemohl najít, tak jsem zastavil u Williamsu a řekl jim: 'Hoši, prosím, dejte mi nějaký hasicí přístroj, protože tu je takový problém'. Naštěstí jsem to uhasil poměrně rychle," dodal a žertem si řekl o zvýšení platu. "Když už jsem teď navíc i hasič..." řekl Fin.

Reklama

Související témata: