Hlavní obsah

Potvrzeno. Velká cena Ruska F1 se pojede za čtyři roky v Soči

PRAHA

Bernie Ecclestone dojednal podmínky pro závod formule 1 v Rusku. Po setkání s premiérem Vladimírem Putinem ve čtvrtek promotér seriálu podepsal smlouvu, podle níž se premiérová Grand Prix odjede v Rusku za čtyři roky na okruhu v Soči.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone

Článek

Ecclestone má poslední době napilno, dojednal Velkou cenu v Indii, návrat formule 1 do Spojených států, nyní přivádí cirkus s názvem F1 do Ruska. V Soči, hostitelském městě zimní olympiády v roce 2014, prý nalezl ideální místo pro zápolení rychlých vozů.

"Věřím, že formule 1 se v Soči dočká skvělého okruhu. Jsem si jist, že to bude super okruh. Tuhle expanzi náš sport potřebuje, jsme všichni šťastní," uvedl Ecclestone. Tento názor sdílí i mocný ruský premiér Putin, podle něhož je dobře, že infrastruktura pro zimní olympijské hry bude využita pro každoroční závody vozů formule 1.

Pro Rusy to sice nebude levná záležitost, podle tamního deníku Kommersant bude okruh v Soči stát v přepočtu skoro čtyři miliardy korun, ale to je jen kapka v moři v porovnání s náklady na výstavbu sportovišt pro zimní olympiádu.  V Soči začínají od nuly, musí postavit 235 objektů a kompletně přebudovat infrastrukturu u Černého moře, což bude podle Kommersantu federální rozpočet stát astronomických 630 miliard korun...

Každý další rok pak budou Rusové za pořádání závodu navíc platit 40 miliónů dolarů, což je zhruba 720 miliónů korun.

Z Ruska se ale ozývají i nesouhlasné postoje. Podle kritiků by mělo Rusko dospět k formuli 1 přes pořádání závodů nižších sérií. Tak se vyjádřil i pilot formule 2 Ivan Samarin.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint