Hlavní obsah

Nikdy jsem nic nedělal pro peníze, říká Ecclestone

PRAHA

Bernie Ecclestone bývá často obviňován, že jeho jedinou motivací jsou peníze a velký byznys. Šéf formule 1 to však kategoricky odmítá, peníze nepovažuje za důležité. "Nikdy jsem nic nedělal pro peníze," řekl pro svůj web formule 1.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone

Článek

"Peníze jsou vedlejším produktem toho, co dělám. Od začátku. Když mi bylo 20 let, měl jsem velmi úspěšný byznys. I v té době bylo mojí motivací uzavírat dobré obchody, ne vydělávat peníze. Peníze přicházejí z dobrých obchodů, což lidé nechápou. Nemyslím, že najdete někoho, kdo se má velmi dobře díky své práci, a přitom by ji dělal jen pro peníze."

Ecclestone sice zkoušel na začátku své kariéry závodit, ale brzy zjistil, že ho víc láká obchodní stránka závodění. "Mám rád to, co dělám, jinak bych to nedělal," řekl. "Mám štěstí, že si můžu takhle vybírat. Pokud bych to nechtěl dělat, nedělal bych to. Nedělám to pro peníze. Ale když už něco dělám, chci, aby to bylo provedeno pořádně. Je to stejné, ať už vaříte vajíčka nebo uzavíráte důležitou smlouvu. A pokud budu mít pocit, že to nedokážu dělat pořádně, tak to nebudu dělat vůbec."

Ecclestone buduje formuli 1 už třicet let a všichni s napětím očekávají, kdo ho v jeho roli nahradí. Rád by to udělal například Flavio Briatore. Ecclestone začínal jako prodejce ojetých aut, "takže by se asi měli poohlédnout po jiném prodejci ojetých aut," zavtipkoval.

Reklama

Související témata: