Hlavní obsah

VIDEO: Nastupte si, piloti Red Bullu vás svezou po okruhu korejské GP formule 1

PRAHA

Zveme vás na projížďku okruhem, který Mezinárodní automobilová federace FIA schválila před deseti dny. Trať Grand Prix Koreje formule 1 komentuje Němec Sebastian Vettel z Red Bullu, který se v celkové klasifikaci dělí o druhé místo pořadí šampionátu se Španělem Fernandem Alonsem, Na první pohled se mu okruh líbil, tak jako jiní jezdci ale upozorňoval na rizika, která jsou u nových okruhů vždy - od neznámé trati až po použité stavební materiály, které nejsou plně „usazené“.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Jezdec Red Bullu Sebastian Vettel

Článek

Okruh Yeongam je pátou tratí po Istanbulu, Singapuru, Sao Paulu a Abú Zabí, na níž se pojede proti směru hodinových ručiček. Trať pro F1 je dlouhá 5,621 km, má 18 zatáček, z toho 11 vlevo a sedm vpravo. Závod se pojede se na 55 kol, celkem tedy piloti urazí 309, 155 km.

Trať má tři odlišné sektory: v prvním - cílová rovinka, ostrá levá zatáčka a dlouhá rovina - budou mít navrch nejrychlejší auta. Končí dramatickým bržděním před zatáčkou z rychlostí přes 300 km za hodinu až na osmdesátku. Ve druhém jsou především rychlé zatáčky a záleží na pneumatikách a celkovém nastavení, třetí je pomalejší, trať se tu velmi vlní a prim budou hrát nejen auta s dobrými pneumatikami, ale především šikovné ruce a zkušenosti pilotů.

Okruh Yeongam pro korejskou Velkou cenu. foto: Sport.cz/archiv

„Myslím, že první trénink byla dobrá zábava,“ řekl po pátečních jízdách SebastianVettel. „Naše vozy vypadaly konkurenceschopné, sice v první sektoru to není zas až tak v našich rukách, ale o to víc můžeme bojovat v druhém a třetím sektoru."

Takřka všichni piloti si stěžovali zejména na klesání trati v předposlední zatáčce, kde není vidět, zda vůz před nimi brzdí a chce zajet do boxů. "Je to hodně na hraně. Piloti, co pojedou do boxů, budou pomalejší než ostatní. Takže při předjíždění to tam bude dost náročné," uvedl německý pilot Red Bulu.

Podle prvních ohlasů lze čekat v neděli zajímavý boj nejen jezdců, ale celých inženýrských týmů. Množství dat sebraných v trénincích je potřeba správně vyhodnotit a nastavit vůz pro závod. „Nic není jasné jako třeba v GP Japonska, kterou mají už všichni přečtenou. Každá maličkost se tu sečte, bude to maximálně týmová práce,“ dodal k Vettelovým slovům jeho kolega z týmu  Mark Weber.

Reklama

Související témata: