Hlavní obsah

Pokud Massa v Brazílii pustí Alonsa před sebe, mohl by skončit ve vězení

PRAHA/INTERLAGOS

Felipe Massa si akceptováním týmového příkazu na Hockenheimringu vytvořil doma v Brazílii nepřátele. Krajané mu dali v Interlagosu jasně najevo, že jeho počínání neocenili.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Felipe Massa s vozem Ferrari

Článek

Massa je ze hry o letošní titul mistra světa už venku a prohlásil, že klidně podpoří Fernanda Alonsa, pokud to bude třeba. Státní zástupce Paulo Castilho ale varoval před aplikací týmové režie všechny, nejen Massu.

"Pokud Massa nebo jakýkoliv jiný jezdec udělá něco, aby zfalšoval výsledek závodu, může být zatčen a obviněn," řekl Castilho pro Associated Press. "Neznamená to, že se to stane, záleželo by to na místních úřadech, kterým tento závod přísluší, aby rozhodly, jestli došlo k porušení zákona."

Castilho se odvolává na zákon, který existuje ve většině zemí, a zakazuje "jakékoliv falšování sportovních výsledků a všechny činnosti, které k němu přispívají." Maximální sazba je v takových případech odnětí svobody v době trvání šesti let.

"Pokud bude dostatek důkazů o tom, že týmové příkazy neférově ovlivnily výsledek, můžou místní úřady zatknout všechny zúčastněné osoby," dodal Castilho.

Tato možnost je ale spíše jen teoretická, protože Massa doma v Brazílii už jednou pustil před sebe týmového kolegu, byť ne přímo na trati. Ferrari v roce 2007 využilo zastávek v boxech, aby dostalo Kimiho Räikkönena na první místo a zajistilo mu titul. A brazilské úřady na to tehdy nijak nereagovaly. Kdyby ano, formule 1 by se do Brazílie zřejmě už nevrátila.

Reklama

Související témata: