Hlavní obsah

Kvalifikaci na GP Brazílie překvapivě vyhrál nováček Hülkenberg

Kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie formule 1 překvapivě vyhrál Nico Hülkenberg z Williamsu. Německý nováček o vteřinu porazil Sebastiana Vettela a Marka Webbera z Red Bullu.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Pilto stáje Williams Nico Hülkenberg během kvalifikace GP Brazílie

Článek

Třiadvacetiletý Hülkenberg se dokázal nejlépe vyrovnat s mokrou tratí a časem 1:14,470 si dojel pro první pole position v kariéře. Williams se také díky němu po pěti letech dočkal triumfu v kvalifikaci. Hülkenberg má navíc možnost vylepšit své dosavadní nejlepší umístění v seriálu, kterým je šesté místo z Maďarska.

"Je to neuvěřitelné, pořád tomu nemůžu uvěřit," řekl po kvalifikaci Hülkenberg. "Nerad bych klukům, co jedou o titul, nějak komplikoval život, ale i já se musím snažit udělat dobrý výsledek. S Force India bojujeme o šesté místo v Poháru konstruktérů. Doufám, že tomu zítra pomůžu nějakými body," dodal.

Gratuluji, dneska jsme vedle něj vypadali naprosto průměrně, řekl Webber 

"Nejdřív jsem si myslel, že jsem na první místo ztratil desetinu sekundy, ale pak jsem si všimnul, že tam je ještě jedno číslo. Nico dneska byl ale nejlepší," dodal Vettel, který v dosavadním průběhu sezony devětkrát obsadil pole position. "Gratuluji mu, dneska jsme vedle něj vypadali naprosto průměrně. Ale i tak mám na startu dobré místo," přidal Webber.

Pro čtvrté místo na startovní roštu si dojel Lewis Hamilton z McLarenu, pátý byl lídr šampionátu Fernando Alonso z Ferrari, který si v neděli může zajistit titul nejmladšího trojnásobného mistra světa v historii formule. Španělský pilot může navázat na triumfy z let 2005 a 2006, které si v barvách Renaultu zajistil právě v brazilském Interlagosu.

Alonso má dva závody před koncem seriálu náskok 11 bodů před Webberem. Šanci na titul má také v průběžném pořadí třetí Hamilton a čtvrtý Vettel. Úřadující šampion Jenson Button z McLarenu, který v dnešní kvalifikaci obsadil až jedenáctý, si naději na obhajobu udrží jen v případě nedělního triumfu.

Kvalifikace na GP Brazílie, 18. závod MS vozů formule 1
1. Hülkenberg (Něm./Williams) 1:14,470, 2. Vettel (Něm./RedBull) 1:15,519, 3. Webber (Austr./RedBull) 1:15,637, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:15,747, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:15,989, 6. Barrichello (Braz./Williams) 1:16,203, 7. Kubica (Pol./Renault) 1:16,552, 8. M. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:16,925, 9. Massa (Braz./Ferrari) 1:17,101, 10. Petrov (Rus./Renault) 1:17,656.

Reklama

Související témata: